JORNADA BIBLIOMÈDIA 2017

El passat 11 de març va tenir lloc la Jornada Bibliomèdia: una mirada cap al futur a l'escola Pere IV de Barcelona amb una assistència de 121 professionals vinguts dels quatre cantons del país i Mallorca. Els assistents arribaven amb un bagatge professional ben divers: docents responsables de la biblioteca de centres de primària i secundària, responsables bibliotecaris d'altres centres educatius, bibliotecaris municipals, estudiants del Màster de Lectura, professors universitaris, tècnics educatius, mestres jubilats encara compromesos en l'educació del país...
La trobada reflectia, una vegada més, la convivència de la pluralitat de perfils professionals implicats en la biblioteca dels centres educatius així com la pluralitat de les diferents titularitats dels centres i administracions.

La Jornada es va iniciar amb la  conferència de  Glòria Durban 
La biblioteca escolar i els processos de transformació educativa que necessita l'escola
què de bon començament va emmarcar històricament el paper estratègic de la BE en els diferents moments d‘impuls a la renovació i innovació educativa d'aquest país.  Posteriorment definia dos grans àmbits de la transformació educativa actual:  l'organització dels aprenentatges i la cultura organitzativa dels centres. Davant d'un nou model en què tota l'escola esdevé espai d'aprenentatge,  Durban proposa l‘actualització del seu model  d'implementació de biblioteca escolar basant-se en 6 punts que podeu llegir a:

 Seguidament es va obrir un torn de paraules en què els assistents van poder mostrar diferents punts de vista i sensibilitats. D'entrada es van pronunciar  diferents veus reivindicant la presència del bibliotecari escolar  com a professional necessari dins la plantilla estructural dels claustres dels centres.

D'altra banda, mestres novells en l‘àmbit bibliotecari dels centres manifestaven el seu voluntarisme per fer avançar l‘ús i serveis de les seves biblioteques. Mestres de titularitat concertada  feien seva la precarietat de la BE manifestada fins aquell moment. Des de l‘àmbit universitari  van manifestar–se  recordant la importància de la BE al llarg de la història educativa de Catalunya i qüestionant–se alhora què és el que feia que ara la Biblioteca Escolar no es percebís tant necessària i quin seria el camí per revertir aquesta situació. Des de la direcció d'una biblioteca pública de Barcelona es va reiterar el seu compromís i voluntat de cooperació amb la biblioteca escolar.
Compromís que des de fa anys queda palès en pràcticament la totalitat dels programes de les regidories d‘educació i cultura de molts municipis del país. També es va aportar una mirada realista des de la quotidianeïtat de la situació educativa en els centres. Des d‘aquesta, es fa molt difícil conformar–se amb una eina com l‘autonomia de centres perquè, entre d‘altres anàlisi, clarament no  aporta a data d‘avui, uns bons resultats en l‘ús i servei generalitzat de la BE dels centres. A aquests, s‘imposa, obviament, com a prioritat número 1, l‘atenció a la gran diversitat de tot tipus que l'escola actual ha d'assumir.

Després d'un petit refrigeri al menjador de l'escola els participants a la jornada es van dirigir als tallers: "Laboratoris de lletres i imatges  a l‘escola" i  “Com orientar l‘alumnat en la cerca d‘informació en els treballs d‘investigació“.

Taller Com orientar l'alumnat en la cerca d'informació...

 
El taller de Laboratoris de lletres i images proposava 3 opcions: Petons, La meva història i Alícia, amb tots els sentits.
Taller Alícia, amb tots els sentits

Pels volts de l‘1 del migdia ens vàrem tornar a aplegar i vàrem escoltar una petita exposició del que s‘havia fet a cada taller.

Seguidament membres de l‘equip de coordinació de BBM varen presentar el vídeo de suport a la compareixença parlamentària realitzat pel company Jaume Centelles. Aquest vídeo aplega les experiències en diferents dimensions de la BE dels centres educatius que hi varen aportar imatges. Van fer un ràpid resum de les accions dutes a terme dins de la Campanya per una Biblioteca Escolar Viva i van exposar el moment en què es troba ara:  a l‘espera de la compareixença parlamentària i amb notícies força fidedignes de que la proposta de resolució presentada a 26 de juliol i signada per tots els partits tret de Junts pel Sí, ha estat esmenada a proposta d‘aquest últim partit amb el resultat d‘una proposta de resolució que ben poca relació té amb les propostes inicials de BBM.  El que no fa més que demostrar que no hi ha la suficient convicció i sensibilitat sobre la importància de la BE i per tant no es troba pressupost per invertir–hi. 

Per acabar es varen exposar els diferents àmbits de treball col·lectiu del Grup Bibliomèdia: les ressenyes a les revistes Guix i Guix Infantil, les Guies de Lectura, la Biblioteca Escolar Digital, Ara és demà i Entrevistes i articles del bloc.





Més endavant obrirem una pàgina específica amb els documents i materials de la jornada.



Comentaris