Fira de Lectura a Sarrià - Sant Gervasi



Divendres 12 d’abril, a les portes de la Diada de Sant Jordi, al districte de Sarrià - Sant Gervasi, prop d’un miler d’alumnes van celebrar la Fira de la Lectura al carrer.

Entre les 10 del matí i la 1 del migdia, nens i nenes de 3r i 4t de Primària i nois i noies de 1r d’ESO, van poder passejar per la plaça de Sarrià, tot mirant el que s’hi exposava a les paradetes, o bé seure a la plaça del Consell de la Vila, a escoltar els seus companys -o als d’altres centres- que recitaven poemes i llegien contes.




D’on havia sorgit aquesta iniciativa?
Fa una vintena d’anys que les bibliotecàries de les escoles públiques d’aquest districte, juntament amb les d’alguns instituts, es reuneixen diversos cops a l’any per a fer un treball en xarxa: compartir idees, recursos, aprenentatges, i alguna activitat que impliqui també l’alumnat.

En aquest cas vàrem voler organitzar un acte alhora festiu i reivindicatiu, que mostrés la bona feina que es fa als centres públics de la zona, en la dinamització de la lectura i en l’ús de la llengua catalana. Al mateix temps es va impulsar la participació d’altres entitats de Sarrià-Sant Gervasi: l’Ajuntament i el Centre de Recursos Pedagògics, col·laboradors imprescindibles, les llibreries del barri, les biblioteques públiques, les escoles bressol, l’Escola Oficial d’Idiomes de Sant Gervasi... 

En no poder mobilitzar tot l’alumnat de les set escoles i els set instituts, es va limitar la participació als grups de dues edats. Vuit i nou anys, pels de Primària, dotze i tretze pels de Secundària. En edicions posteriors podrem variar la quantitat de nanos participants i les seves edats. Tenim la sort de ser tots els centres relativament a prop de la zona antiga, avui peatonal, de Sarrià, que ens fa possible la mobilitat segura de centenars de nois i noies. La nostra limitació principal, però, és la capacitat d’aquest casc antic i de les seves places principals.  


A l’hora de muntar l’activitat de lectura en veu alta vam acordar alguns punts: els lectors serien voluntaris, i la resta del grup serien oients. Els textos els triarien els mateixos alumnes, i  a cada centre li correspondria un quart d’hora de lectura. Altres alumnes dels centre farien punts de llibre amb el lema del dia: “Les escoles públiques portem la lectura al carrer”. Centenars de punts de llibre que van servir per obsequiar tots els participants i també els veïns de Sarrià que s’acostaven a la zona.


Paral·lelament a la Marató de la Lectura, al llarg de les tres hores que va durar l’activitat, nou paradetes de fira van oferir informació i activitats a tothom que s’hi va apropar. Eren les parades de les entitats col·laboradores i, a més, una parada dinamitzada per escriptors i una altra per il·lustradors de literatura infantil, que, degut a la seva relació amb les escoles del Districte –hi estudien els seus fills i filles- es van oferir a col·laborar en una jornada tan esplèndida.



 Les fotografies il·lustren molt bé el que va ser la festa que, de ben segur tindrà noves edicions. Les persones responsables de les biblioteques de les escoles i instituts vam fer-ne una valoració molt positiva i, naturalment, animem als col·legues d’altres zones a fer-ne de semblants i millors. La promoció de la lectura i -ai!- de la llengua catalana són una exigència a la que, avui més que mai, hem de donar resposta.


Enllaços:
 Mariona Trabal (Escola Orlandai - grup Bibliomèdia)

Comentaris