Llibres al replà


El dia de Sant Jordi un grup de bons amics, amants de la literatura infantil i juvenil, van ocupar un bloc de pisos i ens conviden a compartir amb ells
Prova 17 (amb text i reduïda) 3

Al 1r 1a hi viu la família Mumin. La seva hospitalitat és coneguda des d’aquí fins a Finlàndia. Els amics del petit trol Mumin o de l’Esnorqueta, o qualsevol jove viatger que busqui refugi, saben que al 1r 1a sempre seran ben rebuts. A ca la família Mumin mai us faltarà un suc de nabiu vermell i pa de galeta per alimentar el cos. I encara menys un bon llibre per compartir i alimentar l’esperit.
Darrere la família Mumin s’hi amaga la Glòria Gorchs, bibliotecària de professió i lectora passional de literatura infantil i juvenil. Li agrada especialment la tasca d’acompanyar els infants –i les famílies– al llarg de tot el seu recorregut lector. Col·labora amb el CLIJCAT i el Grup de treball de biblioteques infantils Bib.Botó. Parla de llibres a les revistes Faristol i Tatano, i als blocs d’Al·lots i Unchatbotté.
Al 1r 2ª hi trobareu la Pippi Langstrump. Per viure, en té prou amb la companyia d’un cavall, un mico, un cofre ple de monedes d’or i una bona lectura per a infants de la seva edat que recomana als quatre vents. Per cert, té nou anys.
Darrere la Pippi Langstrum s’hi amaga el Pep Molist, bibliotecari i escriptor. Treballa a la biblioteca del Casino de Manresa i llegeix a qualsevol racó i a les hores que pot. Llibre que li entusiasma, llibre que li encanta recomanar als usuaris de la biblioteca, als amics, i en aquests moments, als lectors de Faristol, d’El País o de llibrestranquils.blogspot.com, on també el trobareu. Codirigeix la revista Faristol. Ha escrit dos assajos sobre literatura per a infants i joves: Els llibres tranquils, el curs de la vida a través de la literatura infantil (Pagès, 2004) i Dins del mirall, la literatura infantil i juvenil explicada als adults (Graó, 2008). I com a escriptor, el 2007, va guanyar el Premi Hospital Sant Joan de Déu de conte infantil amb Dos fils (La Galera) i és autor de la sèrie de contes per a primers lectors de la vaca Plis Plau.
Al 2n 1a hi viu la Senyora Anglada, que té un balcó ple de geranis. És una senyora molt ordenada i col·lecciona revistes il·lustrades, “El Patufet” i el “¡Cu-Cut” per exemple. Moltes tardes organitza berenars i convida als seus amics, en Narcís, la Margalida, l’Alícia, el més petit de tots… Tothom hi pot anar a casa seva, només cal que porti un dibuix, un llibre il·lustrat o una història per explicar. De tan en tan li agrada viatjar a París a la recerca de nous llibres. No hi manquen mai aquarel·les, fulls per dibuixar i pinzells i, gràcies a la seva experiència, tothom pot aprendre a il·lustrar.
Darrere la senyora Anglada s’hi amaga l’Ignasi Blanch. Llicenciat en Belles Arts, va viure tres anys a Berlín on es va especialitzar en tècniques d‘impressió i gravat al centre Künstlerhaus Bethanien. Coincidint amb la caiguda del Mur de Berlín, fou escollit per participar en el projecte internacional “East Side Gallery” sobre el mur, com a únic representant de Catalunya i l’estat Espanyol. Actualment viu i treballa a Barcelona com a il•lustrador. És el coordinador dels estudis d’il·lustració a “L’Escola de la Dona-E. F.Bonnemaison” de la Diputació de Barcelona, (Premi Junceda d’Honor 2005) i conjuntament amb l’escriptor Àngel Burgas s’ha fet càrrec de la crítica literària de llibres il•lustrats en el suplement de cultura del diari Avui. Seleccionat a la Biennal de Bratislava 2009 amb “Alícia i el país de meravelles” i al 2013 amb “Donetes”. Premi llibreter d’àlbum il•lustrat 2008 per «Fill de rojo». Premi crítica Serra d’Or 2006 amb «Vull una corona». www.ignasiblanch.cat
Al 2n 2a hi viuen l’Alba i el Dídac. El segon origen els ha regalat un piset juvenil, acollidor, funcional… però també aterridor! O no? I és que qui pogués tenir una segona oportunitat…, un manuscrit on relatar el segon origen…
Darrere l’Alba i el Dídac s’hi amaga el Joan Portell Rifà, pedagog i crític, centra la seva feina en la literatura juvenil, tot i que puja i baixa per l’escala fent tastets a casa dels veïns i veïnes. Col·labora en diferents mitjans de comunicació i codirigeix Faristol (ClijCAT), també codirigeix el servei de publicacions de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i coordina el programa Municipi Lector i la fundació Bromera pel foment de la lectura a Catalunya.
Al 3r 1a hi viu Miss Dewey, amb un peu aquí i l’altre allà. Li agrada passar llargues estones a la biblioteca, triant, remenant i intentant que tothom llegeixi els llibres que més li agraden. Però mai desfà la maleta, i és que no para quieta! Viatjar de totes les maneres i amb tots els mitjans possibles és la seva altra gran afició, i és clar… sempre torna de les seves escapades (físiques i digitals) amb troballes per compartir.
Darrere Miss Dewey s’hi amaga la Silvia Fernández, (tot i que molta gent la coneix com Sfer). Filòloga anglesa de formació, auxiliar de biblioteca de professió i lectora per compulsió. Esmorza llibres infantils, dina novel·les i sopa llegint els mil blogs dels quals és seguidora (de tant en tant, també pica còmics o algun assaig, especialment si parla sobre llibres i lectura). Fa una pila d’anys que comparteix troballes i lectures a Librosfera, que fa crítica a la revista Faristol, i que coordina el blog de les tertúlies de literatura infantil i juvenil de la llibreria Al·lots. Trilingüe, enamorada de les noves tecnologies, i convençuda que els adults que no llegeixen llibres per nens no saben el que s’estan perdent…
Al 3r 2a hi viuen Max i els monstres, personatges nascuts en un àlbum de Sendak. Són text i imatge a la vegada, indestriablement. A casa conviuran amb els protagonistess, les històries i les il·lustracions dels millors àlbums, els que criden l’atenció, aporten novetat, autenticitat i bona factura.
Darrere de Max i els monstres s’hi amaga l’Àngel Burgas (Figueres 1965), escriptor de narrativa juvenil i per a adults. Durant molts anys ha compaginat la literatura amb la feina de professor d’ESO i Batxillerat. Amb Ignasi Blanch ha dut durant 3 anys la secció “Llibre il·lustrat” al suplement de cultura del Punt-Avui, i han estat professors del postgrau en Mediació per la lectura de la UB coordinat per Marta Luna. També com a tàndem han publicat dos àlbums il·lustrats: “Alícia i el país de meravelles” (La Galera) i “Donetes” (Lumen). Forma part del Consell de redacció de la revista Faristol. Entre les seves novel·les per a joves cal destacar L’Anticlub (La Galera) , la trilogia d’El club de la Cistella (la Galera) Operació Kyoto (Grup promotor-Alfaguara), L’Ocupant (Oxford) Petites històries del globus (Casals) o Noel et Busca (La Galera). Ha obtingut, entre altres, els premis Folch i Torres, Joaquim Ruyra i Crítica Serra d’Or. www.angelburgas.cat.
I per acabar, com a bona escala de veïns i veïnes, també hi ha:
LA PORTERIA, on hi trobaràs les darreres notícies sobre presentacions, novetats, inauguracions i demés xafardejos del món de la LIJ.
LES GOLFES, espai on hi guardem, en armaris, maletes, capses i capsetes, tot els tresors que la nostra literatura ens ha deixat: reportatges, articles d’aprofundiment, reflexions, debats, estudis i demés fons d’armari que de tant en tant valdrà la pena de fer-hi una ullada.
UN GRAN REGAL I UN BON RECURS PER LES NOSTRES BIBLIOTEQUES!!!

Comentaris