Vols ser un Tintinaire?




M’agradaria compartir amb tots vosaltres la nostra experiència:
“ Vols ser un tintinaire?”

Una de les activitats que, des de la comissió de biblioteca de l’Escola del Pla de Dalt d’Olot, vam promoure durant el curs 2012-2013 per dinamitzar-la  a les hores de bibliopati, va ser participar en el 1r concurs interescolar de dibuix tintinaire iniciativa de  Can Tonet,  que compta amb la col·laboració de diferents entitats detallades en aquesta web. (http://www.cantonet.cat/concurs/bases.htm).

Aquest concurs és una acció que dóna suport al Pla Nacional de Lectura en diverses llengües i aquest va ser un dels motius pel qual ens hi vam inscriure.

La Comissió de biblioteca es va plantejar diferents objectius amb aquest concurs:
  • Treballar el còmic.
  • Conèixer els còmics de Tintín: autor, obra, Bèlgica, personatges, llocs on passa l’acció...
  • Ambientar  l’entrada de l’escola de personatges de Tintín i propostes de diferents activitats que els proposa el mateix Tintín. A la biblioteca establir el racó tintinaire.
  • Saber interpretar i dibuixar escenes dels còmics.
  • Potenciar, descobrir i reflexionar a partir de textos escrits de Tintín sobre els valors (tolerància, respecte, pau, amistat, solidaritat, justícia, lluita per la democràcia, ...) i els drets humans.
  • Construir el seu lema i saber-ho plasmar en la seva producció.
  • Escriure’l en tres llengües diferents.
  • Involucrar tots els mestres de l’escola i el personal no docent.
  • Participar en el concurs presentant tres treballs de cada curs.

Després de tenir clar els objectius ho vam presentar a tot el claustre de professors explicant els diferents passos que seguiríem per tal que sabessin com es treballaria i els demanàvem que  encoratgessin als seus alumnes a participar-hi.

Vam convocar durant el mes de gener a l’hora de bibliopati, a tots els alumnes voluntaris de Primària que volien gaudir d’aquesta activitat i se’ls va explicar quins eren els objectius que ens havíem plantejat. Vam veure que participar en el concurs els va il·lusionar, era tot un repte i el fet que podien treure un premi per viatjar a Bèlgica amb la seva família, els va entusiasmar. De totes maneres el nostre missatge era que el més important era participar i passar-s’ho molt bé realitzant les activitats proposades.

Des de la comissió preparàvem diferents activitats de cerca a partir dels còmics de Tintín i així els fèiem endinsar en la  lectura.
A les hores de bibliopati, treballaven en aquest projecte fins que estigués del tot acabat.  A l’hora d’escriure el lema en les tres llengües van demanar ajuda a l’especialista de llengua anglesa .

Durant el mes de febrer vam exposar tots els dibuixos, amb el nom a darrera el full,  a l’entrada de l’escola i tot el personal docent i no docent del centre va escollir  de cada curs un dibuix per participar en el concurs tintinaire. Els tres més votats de cada curs són els que vam enviar a Barcelona.
http://blocs.xtec.cat/epladedalt/2013/02/09/participem-al-1r-concurs-de-tintinaires/

Quina sorpresa vam tenir quan ens van notificar en el mes d’abril que 3 alumnes de la nostra escola havien estat classificats en 1r i 2n lloc en la categoria de 1r CS i 3r en la categoria de 2n CS. Ens va fer molta il·lusió!
Pels Jocs Florals de  Sant Jordi es va donar la notícia a tota la comunitat escolar però es va mantenir en secret el nom dels alumnes que havien estat seleccionats.

Vam felicitar i obsequiar a tots els alumnes que havien participat en aquest projecte amb un pin, un calendari  i un conte amb enganxines del Tintín. Volem agrair la col·laboració de l’empresa Zephyrum ediciones que molt amablement ens va facilitar aquest material.

Entusiasmats  pares, alumnes i mestres de la comissió vam anar a recollir els premis al Caixa Fòrum de  Barcelona.
Tots els mestres que assistien a l’acte participaven en diferents sorteigs i tres mestres de la nostra escola van ser premiats amb un viatge per a  quatre persones a Bèlgica, un curs de llengua anglesa online i una subscripció d’un any a l’Associació Tintinaire catalana 1001.



Al mes de juliol en Miquel i la seva família van anar a Bèlgica i a l’agost vam anar a Brussel·les els quatre mestres de la comissió i els seus acompanyants. Una de les condicions de les bases era fer un petit reportatge del viatge realitzat explicant el recorregut i les emocions viscudes. Si cliqueu l’enllaç podreu veure el reportatge que han realitzat en un bloc en Miquel i la seva família.  

Els mestres estem elaborant el nostre document, aviat l’enllaçarem al bloc de la biblioteca,   ” L’Espurna”.
Ha estat una activitat molt engrescadora i s’han acomplert tots els objectius que ens havíem proposat  anteriorment.
Per això aquest any hem volgut compartir i promoure activitats conjuntes celebrant el 85è aniversari de Tintín amb les biblioamigues: l’escola de Sant Roc i l’escola Lluís Castells de Riudaura.
A les fotografies  podeu veure  les diferents exposicions i  treballs que ha fet cada escola.

 

 

 

Les tres escoles participarem en el 2n concurs tintinaire i us animem que també hi participeu.



Dolors Corcó (Responsable de la biblioteca de l'escola del Pla de Dalt, Olot - Grup Bibliomèdia)

Comentaris