Fira de llibres a dues escoles de l'Alt Penedès

L’escrit que presentem fa referència a dues experiències de fira de llibres que es fan a dues escoles de primària de l’Alt Penedès, l’escola Mas i Perera i l’altra a l’escola Estalella i Graells totes dues de Vilafranca del Penedès.


Escola Mas i Perera: “Jornades literàries”

Des de fa dos cursos en aquesta escola es celebren les Jornades literàries, enguany les segones.


Durant el matí d’un dissabte l’alumnat de l’escola i les seves famílies poden realitzar nombroses activitats i tallers; al voltant d’un tema que s’ha triat prèviament i al voltant del que gira tota l’ambientació de la jornada.

Les activitats d’aquestes segones jornades, giraven al voltant del Tintín ja que es celebrava el 50è aniversari del primer Tintín en català, van ser:  la creació d’un còmic, trobar EL TINTINÒLEG de l’escola (l’activitat consistia en respondre 10 preguntes relacionades amb “Les Aventures del Tintín”!), projecció d’històries de les “Aventures de Tintín”, construcció d’un coet,  pintem el Tintín, un espai de lectures sobre “Tintin”, un contacontes, els amics del Tintín havien desaparegut i els havien de trobar...

En el marc de la  jornada es realitza un intercanvi de llibres.  Cada infant i/o adult porta un llibre de casa i per cada llibre s’obté un tiquet que li servirà per bescanviar per un altre.

També hi ha el “MASIMERCAT”: En la darrera ocasió es van posar a la venda llibres que s’havien esporgat a la Biblioteca de l’escola. Els llibres tenen un preu simbòlic de 0,50€. Els alumnes de 6è van ser els responsables de vendre els llibres, portar els comptes...,  amb tots els diners que es van aconseguir, la Biblioteca ha pogut comprar nous llibres!


Escola Estalella i Graells: “Mercadet de la Biblioteca per Sant Jordi”

Cada any a l’escola Estalella i Graells per Sant Jordi, munten una parada de llibres usats, esporgats de la biblioteca de l’escola i es venen.
El públic comprador els pot adquirir al preu d’1€. N’hi ha per grans, joves i petits. És una manera que s’ha trobat de col·laborar amb la biblioteca per poder comprar llibres nous.
Per cada compra s’obsequia amb un punt de llibre, elaborat per l’ocasió.

És una activitat que genera molta participació i col·laboració entre les famílies i l’alumnat, sobretot amb els de 6è que són els responsables d’atendre la parada.

La setmana després de Sant Jordi a la biblioteca de l’escola es fa una exposició i presentació dels nous llibres adquirits amb els fons recollits de la venda.
És una manera que tot l’alumnat i les seves famílies veuen els resultats de l’activitat realitzada.


Ambdues experiències estan organitzades a l’entorn de la biblioteca escolar i fan que alumnat, professorat i famílies comparteixin de manera activa, vivencial i lúdica la compra de llibres, potenciant el gust per llegir lligat amb les experiències personals, escolars i familiars.

En aquestes activitats les AMPAS dels centres hi participen molt activament, tant econòmicament com personalment, preparant les Jornades, organitzant les activitats, preparant la parada, ...

Les fires de llibres, les Jornades literàries, una manera també de col·laborar i “fer biblioteca a l’escola”.

Felicitats!!

Montse Ibañez (CRP Alt Penedès - Grup Bibliomèdia)

Comentaris