Recuperem el seminari de Biblioteques escolars a l’Alt Maresme

per Anna Barrera
Aquest curs, organitzat pel Servei Educatiu Maresme II, s’ha engegat un seminari de  coordinació de biblioteques escolars de Primària i Secundària. Amb l’objectiu de donar suport i assessorament als centres educatius i compartir experiències. I amb la finalitat d’intercanviar  i donar a conèixer estratègies, accions i actuacions de la biblioteca en diferents àmbits; organització i gestió de la informació, competència lectora, competència informacional i el gust per llegir. Conèixer el potencial de la biblioteca en xarxa. I conèixer els recursos de les biblioteques públiques adreçats als centres educatius.
Inicialment hem fet quatre trobades, en diferents espais per tal d’anar copsant diferents experiències, totes elles d’una manera o altra relacionades  amb la biblioteca escolar com agent interdisciplinari, catalitzador de demandes educatives.
La primera trobada va ser en una biblioteca escolar, concretament la biblioteca SERBILL, de l’escola Santa Susanna de Santa Susanna. On es va poder veure el dia a dia d’una biblioteca que funciona des del curs 2010/2011.
La segona trobada la vam fer a la Fundació Tharrats (exposició dedicada i centrada exclusivament en l'art gràfic). Un cop realitzada la visita posant especial atenció en les obres de Tharrats, i entenent que l’exercici que feia l’artista servia per investigar amb les formes, els colors i la composició. Posteriorment, amb l’ajuda i assessorament de la Mireia Córdoba, varem fer un taller amb el conte de La Caputxeta Vermella, amb una tècnica propera, el trànsfert  (que consisteix en pintar i fer incisions sobre una planxa), i varem estampar sobre paper de gravat prèviament preparat.


La tercera trobada va ser a càrrec de la mestra i escriptora de literatura infantil  Lola Casas i ens va parlar de l'obra de l'autor Roald Dalh. L’any 2016 se celebra el centenari del naixement de l’escriptor Roald Dahl. Lola Casas ens va engrescar a participar en les propostes per treballar aquest autor que s’estan organitzant en aquest sentit.
La quarta i última trobada programada va ser a la Biblioteca Pública M. Serra i Moret de Pineda de Mar., on vam assistir a un Laboratori de Lectura. Els laboratoris de lectura són un tipus d’activitat familiar que convida a experimentar al voltant de la lectura.
Durant la sessió, es van proposar fórmules diverses d’aproximació, descoberta i lectura dels llibres per a infants. Com?
  • Explicant contes i creant atmosferes suggeridores.
  • Mostrant llibres i establint relacions entre si o amb altres obres.
  • Buscant fórmules diverses de presentar els llibres.
  • Oferint claus per a la interpretació del text i de la imatge.
  • Involucrant als participants en les activitats.
Si voleu més informació http://www.martaroig.com/laboratoris
Val a dir, que com a cloenda del seminari vam treure conclusions del que ens havien aportat aquestes trobades i vam emplaçar-nos pel curs 2015-2016 tornar-nos a retrobar. Però aquesta vegada, les sessions les realitzaríem a les biblioteques que nosaltres, dia a dia, compartíem amb els nostres alumnes.
Voldríem remarcar que el fet que ens haguem tornat a retrobar algunes biblioteques de l’Alt Maresme (no ho fèiem des del 2009) demostra les ganes d’iniciar un projecte col·laboratiu i, alhora engrescador que ens permetrà tenir un lligam que mostra l’ interès i el compromís de mestres i bibliotecaris per continuar avançant en aquest àmbit.

I per acabar donar les gràcies al Centre de Recursos de Pineda de Mar (concretament a la Concepció Rodon Galceran), que amb la seva iniciativa ho ha fet possible.

Comentaris