Trobada de BBM a les Terres de l'Ebre


Alcanar, dissabte 9 de maig de 2015
Biblioteca Trinitari Fabregat



Enguany hem visitat Les Terres de l’Ebre, on hem tingut l’oportunitat de conèixer companys i companyes de diversos centres de la zona, les seves experiències i el seu sentir vers les biblioteques escolars.
La trobada s’ha realitzat en el marc de la Biblioteca Pública Trinitari Fabregat, on hem pogut gaudir d’una fantàstica acollida i d’un espai meravellós.

Ens han donat la benvinguda  la Consol Sagrera, de l’MRP de les Terres de l’Ebre; en Lluís Baella, del Grup Bibliomèdia; i en Tomàs Camacho, de l’institut Sòl de Riu, que és qui ha fet possible que es portés  a terme aquesta trobada.
La primera presentació ha anat a càrrec de l’Asun Martí, de l’Institut Escola Mare de Déu del Portal, de Batea, que ens ha explicat l’experiència que va fer  a partir del llibre El viatge d’en Vintcèntims, com gràcies a aquest petit segell van conèixer diversos mitjans de transport, de monedes i segells de diferents llocs del món, van parlar dels canvis en la comunicació, van fer una visita a l’oficina de correus i van experimentar el fet de rebre una carta.
L’Asun ens ha esmentat altres activitats que es fan actualment a la biblioteca i també ens ha comentat que escriu llibres per a xiquets i de teatre.
Si voleu conèixer millor la biblioteca IE Batea podeu visitar el seu blog.

A continuació l’Àngels Mateu, en Lluís Guardiola i la M. Carmen, de l’Escola Carles III de Sant Carles de la Ràpita, han donat una visió global del que es fa al seu centre relacionat amb la lectura i la biblioteca i com han transformat el soterrani de l’escola en un afegit de la biblioteca on poder fer activitats diverses i prolongar la duració de les exposicions. Després han passat a detallar-nos algunes de les activitats “macro” com són les EXPOSICIONS: Personatges Literaris, Cova dels llibres, en ambdós casos la implicació ha estat de tot el claustre tot fent un treball previ escollint el llibre a llegir, realitzant una activitat plàstica relacionada amb aquest,  preparant racons d’activitats per l’exposició...
DIVERCONTES: el curs 2013-14 van engegar aquesta activitat fora de l’horari lectiu amb la col·laboració de familiars, antics alumnes, mestres... Actualment el divercontes es duu a terme a la nova  biblioteca pública.
CONTES VISCUTS:  En Patufet, es van recrear diferents espais (cuina, botiga, hort i el bou) amb activitats per a tots els cicles. La rateta que escombrava l’escaleta, en aquest cas es van definir dos espais: un amb contes de rates, ratetes i ratolins amb una exposició de treballs plàstics, l’altre on una mestra feia de rateta i convidava als nens i nenes a ficar-se dins el conte.
Si voleu conèixer una mica més el que fan a la biblioteca Escola Carles III podeu visitar el seu blog.


L’Anna Isabel Bel, de l’Institut de Tecnificació Esportiva d’Amposta, ens ha parlat de la Setmana de la llengua materna que s’ha realitzat del 17 al 20 de febrer d’enguany. Anteriorment es feia una lectura de poesies el dia de les llengües maternes-21 de febrer- el curs passat es va fer una exposició de llibres de diferents llocs del món i, aquest curs quatre alumnes han dut a terme quatre xerrades sobre les llengües maternes de les seves famílies: Urdú, Ucraïnès, Romanès i Àrab. Cal comentar que les presentacions es van fer a l’hora del pati amb l’assistència voluntària per part dels altres alumnes del centre. La valoració que fa d’aquesta activitat és molt positiva, sobretot pel grau d’implicació dels alumnes que van fer les presentacions. Visiteu el blog per veure què fan a la biblioteca de l'ITETTE

Després de la pausa M. Carme Navarro Balada, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alcanar, ha obsequiat a les biblioteques dels centres assistents amb un exemplar del llibre Entre la serra i la mar, de la col·lecció El Montsià de Bàrbara i Jaume, escrit per Núria Ibáñez López, autora de Santa Bàrbara, que viu i treballa a Tarragona.el montsià de jaume i bàrbara - alcanar01.jpg
Recentment s’ha editat el vídeo de la jota que promociona el projecte.

La Pepi Grau, del CRP Montsià ens ha parlat de la Relació biblioteca pública – biblioteca escolar: xarxa de col·laboració.  
Ha començat excusant la Joana Vernet del CRP de Ribera d’Ebre i a altres membres del seminari de biblioteques i anunciant la jornada de biblioteques escolars que es durà a terme el mes de juny. Ha presentat la relació entre bib. Pública i bib. Escolar com una xarxa de col·laboració en què estan implicats la Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó, el Centre de Recursos i el seminari de biblioteques escolars. Ha comentat que la relació amb la biblioteca pública es va iniciar a partir del Puntedu, amb la formació d’un Club de lectura juvenil a Amposta, per a alumnes de 6è. de primària i 1r. d’ESO, d’aquesta manera es va crear un grup de treball que, poc a poc, va anar afegint activitats: conferències, lectures compartides, programa de visites escolars, lots de llibres temàtics, seminaris, tallers de poesia i de lectures en veu alta, també per al professorat dins el Pla de Formació de Zona.

La cinquena aportació ha anat a càrrec d’en Tomàs Camacho, de l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar, que ens ha parlat de La biblioteca d’aula als centres educatius.
Ens ha explicat que en el seu centre la biblioteca no té espai suficient i per això va començar a potenciar les biblioteques d’aula, que podien ser incrementades amb aportacions de l’alumnat. S’ha anat marcant al catàleg l’aula en què està el document, de manera que es pot consultar a l’ePèrgam i es pot saber on es troba cada llibre i si està en préstec o no. Hi ha un document compartit, amb l’alumnat encarregat de la biblioteca d’aula, amb una graella per a saber l’estat del llibre. Va comentar també la relació amb la biblioteca municipal d’Alcanar com, en un moment donat, van fer una cessió de llibres a l’institut que van passar a formar El Racó de Lectura del bar de l’Institut (2007). Aquesta experiència va ser comunicada al llibre de celebració dels 10 anys del Grup Bibliomèdia (2008) i encara funciona hores d’ara. Aquest curs, per primera vegada, s’ha obert la biblioteca a l’hora de l’esbarjo, atesa per professorat de guàrdia.
Podeu visitar el blog biblioteca IES Sòl de Riu i veureu com en fomenta la lectura i la literatura.
Finalment, la Mònica Ricart i la Sílvia Solé del Grup Bibliomedia han comentat que s’ha començat a treballar el tema de la Biblioteca Digital Escolar, les diferents eines i models que hi ha, com s’està aplicant en alguns centres i que es té la intenció de continuar el proper curs per tal d’elaborar un document tal i com es va fer en el seu moment amb el tema de La biblioteca escolar i la competència informacional,  i que posteriorment es va iniciar un Recull d'experiències sobre aquest tema. Us convidem a visitar els documents.
A continuació, han comentat la conveniència d’aprofitar les eleccions del mes de setembre per procurar que els diversos partits polítics incloguin les biblioteques escolars en els seus programes electorals. En el debat, s’ha recollit la proposta sobre el perfil del bibliotecari escolar i  la necessitat de disposar de prou temps de dedicació.
Des d’aquí, volem agrair a totes les persones que han participat i fet possible aquesta trobada, l’acollida per part de la biblioteca municipal Trinitari Fabregat, de l’MRP Terres de l’Ebre, del CRP del Montsià, però sobretot a en Tomàs Camacho que s’ha ocupat de fer realitat l’experiència de conèixer aquesta terra i aquestes persones que fan de les biblioteques escolars un lloc de referència en la vida de les escoles i els instituts. poema.jpg



MOLTES GRÀCIES!


Comentaris