UTILITZEM EINES 2.0: PEARLTREES!

Durant el curs passat vaig tenir l'oportunitat d'assistir a una sessió del Grup Bibliomèdia sobre la biblioteca escolar digital. 
http://biblioreport1.blogspot.com/2015/04/el-grup-bibliomedia-debat-sobre-la.html

En aquesta sessió ens van presentar diferents propostes per fer una biblioteca digital, que consisteix en reunir els enllaços que trobem interessants i donar-los valor en endreçar-los, ja que, per molta informació que tinguem, si no la sabem trobar, no ens serveix de res.


Les tasques  de recopilació i ordenació de la informació requereixen molt temps, i sovint els responsables de les biblioteques les comencem amb molt entusiasme però moren per falta de capital humà que les mantingui i les actualitzi. Donant voltes a aquesta idea, vaig pensar que l'ideal seria que això ho fessin els alumnes, però és clar, per fer-ho haurien d'aprendre com s'han de seleccionar els recursos i compartir-los. I d'aquí va sorgir la següent activitat:



Els alumnes de 5è de Primària de l'escola vénen a la biblioteca en grups partits durant una hora a la setmana.  Durant el darrer trimestre els vam encarregar que fessin una selecció de recursos de les matèries que havien treballat durant el curs. Aquesta tria l'havien de fer per parelles, sobre una determinada matèria i que els fossin útils a ells. Un cop feta la selecció tindrien temps per presentar-nos a tot el grup el que havien trobat i entre tots valoraríem la tria.

Durant el curs ja havíem treballat amb aquests grups la recerca d'informació a internet per un altre treball de Coneixement del medi social. Fent aquest treball s'havien adonat que moltes vegades quan teclegem en un cercador el que volem buscar no sempre ens torna una informació útil. Aquest fet s'accentua quan la informació que busquem ha de ser comprensible per a nens. Així ens trobem que, per exemple, la Wikipedia ofereix molta informació que els alumnes de Primària no són capaços d'entendre ni transformar. Tot i que sigui adequada no és adient perquè no respon a les seves necessitats. Per evitar aquests problemes van buscar als cercadors afegint paraules clau com “primària”, “cicle superior”,  “jocs” i així van anar recopilant els recursos.  L'objectiu no era tenir-ne molts, sinó que fossin de qualitat, per això miraven molt bé què triaven.

Per posar-los en comú vam obrir un compte comú per a tot 5è a Pearltrees on poder anar recopilant les dades, d'aquesta manera, si volien, també podien treballar des de casa. 

Es va donar un vot de confiança, perquè tothom tenia les dades per accedir a tot. Cal felicitar als alumnes perquè van ser molt honestos i respectuosos amb la seva feina i la dels altres i no va haver cap incident.
La idea de penjar tots els recursos a Pearltrees tenia l'objectiu de compartir la feina entre els alumnes de forma fàcil, des de qualsevol lloc i de forma atractiva. No és el mateix veure  un enllaç blau que una imatge que et porta a un enllaç. Això, a dia d'avui, ho hem de valorar. Els nostres alumnes tenen una cultura visual molt potent i fer accessible la informació és important però també ho és fer-ho de forma suggeridora.



Per descomptat, la cirereta va ser fer la presentació a les pissarres digitals dels recursos que havien trobat. Van mostrar les seves perles, sobretot els vídeos i els jocs, als seus companys que van avaluar la idoneïtat de les recerques.

Eva Miraball
Escola Sant Gregori - Barcelona 



Comentaris