TROBADA DE BIBLIOMÈDIA

Barcelona, 28 de maig de 2016
Escola Pere IV


La Sandra ens va fer una visita per la seva escola, les aules, els patis, l’hort… i la biblioteca! Quin espai més acollidor! Ens van cridar l’atenció les armilles dels responsables de biblioteca. Ens va encantar el racó dels contes! 





Ens va explicar les activitats que han fet durant el curs sobre Roald Dahl: Per iniciar el tema van muntar un espai a l’exterior de la biblioteca amb unes maletes on, durant una setmana hi posaven cada dia una pista sobre l’autor junt amb un objecte relacionat amb els seus llibres.
Al final de la setmana es va reunir a tots els alumnes de primària al gimnàs per descobrir de quin escriptor es tractava. A partir d’aquí es va anar explicant i llegint alguns dels seus llibres, es va ambientar la biblioteca amb treballs fets pels nens, a les aules es van utilitzar els llibres també com a punt de partida per als treballs d’escriptura…

Mentre esmorzàvem vam anar explicant activitats que hem fet aquest curs:
La Mariona ens va mostrar el  blog de la biblioteca Marta Mata de l'escola Orlandai  i va explicar el que havien fet al centre per celebrar el Centenari de Roald Dahl. Des de la lectura d’un llibre diferent a cada aula i el posterior treball plàstic fins al joc d’aparellar imatge del llibre amb el títol  corresponent en l’espai exterior de la biblioteca.


La Sílvia va explicar que a la seva escola també s’havien distribuit els llibres per nivells per tal que les mestres en fessin la lectura als seus alumnes i que des de la biblioteca, fora de l’horari lectiu,  s’havien passat algunes de les pel.lícules que s’han fet a partir del seus llibres. També s’han muntat algun jocs i una gimcana.
La Mònica va presentar els treballs de poesia realitzats amb alumnes de tercer i de sisè  a partir del projecte de classe: 3r. Animals marins - ha utilitzats els llibres Estimades feres d’en Ricard Bonmatí i L’animalari d’Enric Larreula i els ha fet practicar buscar paraules al diccionari. A partir d’aquí ells han inventat noves poesies per als animals que estaven treballant a classe i al final han fet un joc. 6è. Grans desastres - han treballat la cerca a internet i els ha mostrat el diccionari del   DIEC per poder buscar paraules segons la seva terminació. També han conegut les pàgines rimadorpuntnet  i separarensilabas . Després de fer el treball de cerca han escrit un acrònim.
Es va recordar que la biblioteca Pompeu Fabra de Mataró va posar a la disposició dels membres de Bibliomèdia uns plafons sobre Roald Dahl, tot demanant que després els enviem un escrit explicant com els hem utilitzat. (b.mataró.pf@diba.cat - a l'atenció d'Anna López)
                          ENCARA HO PODEU FER!!!


Parlem de com fem el préstec i com demanem als alumnes que ens facin un retorn del què han llegit. La Mariona explica com ho fan a la seva escola: EI i 1r. tenen la seva llibreta de cromolectures on van enganxant el “cromo” del conte que els han explicat. A 2n. tenen la llibreta de biblioteca en la que enganxen un full amb l’activitat proposada per la mestra sobre el llibre que han llegit. A C. Mitjà a principi de curs se’ls dóna el llistat de possibles activitats i ells trien el quė volen fer a més de la fitxa tècnica del llibre de préstec. A C. Superior es fa el mateix, però de manera voluntària. A final de curs s’emporten l’àlbum dels llibres llegits.



 Finalment vam entrar a revisar i valorar la feina feta durant aquest curs:
Formulari BED
L’Anna ens comenta el buidat del formulari. De les 41 respostes que hem tingut, la majoria té menys de 3 hores setmanals de dedicació a la  biblioteca, només el 35% tenen espai BED, el 90% estan d’acord amb el concepte que es planteja en el formulari, el 62% empren un model mixt i, pel que fa a les eines 2.0 que s’utilitzen, hi ha una bona diversitat.
Proposta curs vinent:
Començar a fer el document.
Procurar fer arribar el formulari als referents dels CRPs el mes de setembre per tal que ho facin arribar als centres.
En la primera trobada del grup, en funció de les respostes, valorar la possibilitat de fer publicar el document en alguna revista, o deixar-ho com a document intern en el nostre blog.
Xarxes socials
Es comenta que cada cop costa més poder-ho tenir al dia per manca de temps.
Es proposa que quan es faci un article en el blog s’anuncii en el twitter.
Ressenyes a les revistes Guix i Guix infantil
La Mònica mostra la pàgina del blog on estan recollides totes les ressenyes que s’han fet.
Articles al blog - efemèrides - guies de lectura
S’ha fet una article al mes com a mínim a més de les convocatòries i els resum de les trobades. S’han fet també articles sobre les efemèrides i les guies de lectura.

Proposta curs vinent:
Donar més visibilitat a la feina que fem.

Campanya per una Biblioteca Escolar Viva:
  • Es comenta que de les 40 repostes al formulari on es demanava si s’estava d’acord en iniciar una recollida de signatures change.org, totes han estat afirmatives. Per tant s’acorda tirar-ho endavant. Un cop elaborada la petició es demanarà la signatura a entitats i persones implicades en el món de l’educació i les biblioteques.
  • S’explica que, el dia 13 de maig es va anar a parlar amb la sra. Anna Simó del grup parlamentari de Junts pels sí, es va mostrar molt receptiva en el tema de la biblioteca escolar i ens va suggerir que demanèssim entrevista amb el sr. Toni Llobet, Secretari de Polítiques  Educatives o amb el senyor Lluís Baulenas, Director General de centres públics. Es comenta que hi ha la intenció de demanar entrevista amb tots els portaveus dels grups parlamentaris en la Comissió d’ensenyament. 

    Agraïm  novament  a la Sandra la seva acollida a la biblioteca de l'escola, ha estat un matí agradable i engrescador!
    MOLTES GRÀCIES!










Comentaris