Els Cromocontes

Són diversos els estudis que afirmen que viure en un entorn lector i conviure amb el llibre fa lectors més intensius i més eficaços.

Ja fa anys que des de la  Biblioteca SERBILL  de l’escola Santa Susanna de Santa Susanna (Maresme) es treballa per garantir que tots els alumnes creixin en un entorn de llibres i de lectura.



Som conscients que l’escola continua essent l’única institució que pot fer accessible l’ús habitual de la lectura a un públic socioculturalment divers.

A la nostra escola els alumnes estan disposats a gaudir amb tot allò que se’ls ofereix. En aquest cas es tracta que se sentin part d’una classe que llegeix.
Entenem que els llibres han de moure’s i han de ser vius en la vida de l’infant.

Entre les moltes activitats que es poden dur a terme des de la biblioteca escolar, a continuació us detallem un exemple que la nostra escola ha adaptat.

Un nou projecte per fomentar la lectura són Els Cromocontes. Val a dir, que la idea és extreta de la pàgina La invitació a la lectura d'en Jaume Centelles.

En Serbill ens ajuda a explicar contes
En aquesta ocasió dirigim aquesta estratègia o activitat per promoure la lectura, als més petitons, nens de 3 a 7 anys (Infantil i Cicle Inicial), edat en què és imprescindible la creació i introducció d’hàbits, i si entre els hàbits que inculquem als nens hi ha l’hàbit lector, probablement haurem aconseguit un futur lector.


Cada setmana els alumnes d'infantil i de cicle inicial (mig grup) vénen a la biblioteca de l’escola. La bibliotecària llegeix en veu alta un llibre triat perquè els alumnes tinguin un model de lectura en veu alta. Posant èmfasi en l’entonació i les pauses. Els expliquem el conte amb el suport d’imatges o objectes relacionats. La lectura la realitzem en semicercle sobre uns petits coixinets.
En acabar la sessió els donem un cromo, una imatge de la coberta del conte que hem explicat, perquè l’enganxin al seu quadernet de CROMOCONTES, amb la intenció d’anar recordant les històries viscudes amb el suport de la imatge. I tenir un itinerari lector de les diferents sessions a la biblioteca.


El Cromocontes es reparteix en començar el trimestre. Quan el tenen ple se l’enduen a casa per ensenyar els llibres que hem explicat a la biblioteca de l’escola alhora que fa de lligam intel·lectual i afectiu entre la biblioteca i la família. Fent participar les persones de l‘entorn en allò que passa a la biblioteca. Les famílies són destinatàries de les activitats de dinamització que es fan a la biblioteca de l’escola. Alhora que formen part indirectament d’aquesta activitat, que té per objectiu el foment de l’hàbit lector.

És imprescindible que els alumnes parlin de les seves lectures, han d’aprendre a explicar el que han escoltat o llegit i a valorar-ho. Compartir lectures beneficia qui explica i qui escolta, perquè millora la comprensió lectora de l’un i de l’altre.

De Cromocontes, en tenim dos models:

Un per Infantil, on l’alumne enganxa el cromo de la coberta del llibre que hem explicat i, en fa la seva valoració personal que consisteix en enganxar un gomet verd si el conte li ha agradat i un gomet vermell si no li ha agradat.


I l’altre model és pels alumnes de Cicle inicial. També enganxen el cromo del conte que s’ha explicat al grup. I a continuació completen les dades bàsiques  del llibre. És a dir, el títol, l’autor/a, l’il·lustrador/a, l’editorial i finalment  escriuen la seva breu valoració personal (tres adjectius).




Anna Barrera Puig
Escola Santa Susanna









Comentaris