LECTURA FÀCIL a l'aula: Tothom pot llegir


La comprensió lectora, de forma transversal, afecta totes les matèries i continguts dins l’aula. Moltes escoles fan esforços en aquest sentit, i proposen espais i hores de lectura, activitats i projectes de foment lector. Però, què passa amb els alumnes amb dificultats lectores (alumnat nouvingut, amb trastorns d’aprenentatge, amb poc hàbit lector o amb discapacitat intel·lectual)?
La Lectura Fàcil (LF) ajuda els alumnes amb dificultats de comprensió lectora a millorar i a entendre el que han llegit. Per tant, és un camí per aconseguir que tots els alumnes puguin accedir al coneixement, la cultura i la informació.


Què és la Lectura Fàcil?
La Lectura Fàcil són llibres (literatura, coneixements,...) pàgines web o escrits de qualsevol format, redactats de tal manera per facilitar-ne la seva lectura i comprensió. Segueixen unes directrius internacionals quant a llenguatge, contingut i forma promogudes des de l’IFLA (Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries). A grans trets, els materials LF narren una història concreta i lògica amb un vocabulari planer, les frases són curtes, els talls de línia s’ajusten al ritme de la parla, les imatges són descriptives per complementar el text, etc.
La Lectura Fàcil s’adreça a persones que tenen dificultats lectores, ja siguin transitòries (alumnes nouvinguts) o permanents (trastorns de l’aprenentatge, discapacitat intel·lectual).

La Lectura Fàcil facilita la inclusió social a través de la lectura, i permet que qualsevol alumne pugui llegir llibres com L’Odissea o Peter Pan. El catàleg de llibres LF compta amb 200 títols publicats per diferents editorials, en català i castellà. L’Associació Lectura Fàcil (ALF) avala la qualitat de les adaptacions i els atorga el segell LF.


Associació Lectura Fàcil

L’Associació Lectura Fàcil (ALF) és una entitat sense ànim de lucre, constituïda l’any 2003,
que treballa per apropar la informació, la literatura i la cultura a les persones amb dificultats lectores. Els orígens del concepte Lectura Fàcil provenen d’àmbits professionals com el bibliotecari i l’educatiu que constataven en la seva activitat diària l’exclusió de la informació i de la lectura d’un ampli sector social de persones amb dificultats lectores.

L’ALF impulsa l’edició de materials de Lectura Fàcil i porta a terme activitats de formació i difusió destinades a promoure el coneixement del concepte LF. També ofereix xerrades i assessorament a escoles per a donar a conèixer els materials LF.

Des del seu web, l’ALF recull experiències, recursos i activitats per treballar la LF a l’aula, i premia aquells projectes més interessants amb el Premi Bones Pràctiques de Lectura Fàcil.


La LF als centres educatius

Les experiències de diferents centres on s’utilitzen els llibres de Lectura Fàcil (aules d’acollida, Unitats de Suport a l’Educació Especial, aula ordinària, biblioteca escolar) ens mostren l’eficàcia dels materials LF a les aules. 

Alguns exemples:
·     Projecte company de lectura (INS La Ribera de Montcada i Reixach)
Alumnes  del centre adapten llibres i materials a Lectura Fàcil per a alumnes nouvinguts.

Alumnes de 2n d’ESO d’atenció a la diversitat comparteixen lectures amb alumnes de 1r de primària un cop a la setmana: els llegeixen, fan preguntes i activitats per grups.

·     Llegeix els clàssics (Escola Laia i Biblioteca La Sagrera - Barcelona)
Alumnes de 5è i 6è de Primària s’apropen als clàssics de la literatura universal a través dels llibres LF. Un cop el trimestre realitzen un club LF a la biblioteca, amb activitats complementàries.

·     Escola Alba (Reus): La bruixa de la biblioteca
Han adaptat 10 lectures d’ESO i cicle superior de Primària, i activitats de comprensió lectora (preguntes, sopes de lletres, jeroglífics, encadenats, sudokus...)



Activitats i recursos LF

Els llibres LF permeten realitzar diverses activitats complementàries. La més estesa són els clubs de Lectura Fàcil. Fora de les aules existeixen més 200 clubs LF a biblioteques públiques i entitats de Catalunya (a Espanya en són 500). Les escoles també els fomenten, ja sigui dins l’aula ordinària o com a activitat extraescolar.

Des de l’ALF també oferim altres activitats complementàries, més enllà de la lectura:

·       Xerrades amb autores: xerrada sobre la seva obra, l’ofici d’escriure i adaptar
i sobre la Lectura Fàcil. Existeix la possibilitat de sol·licitar la xerrada a través del programa “Lletres a les aules” de la Institució de les Lletres Catalanes.

·       Rutes literàries: pels indrets on transcorren les històries d’alguns llibres LF: Collbató  (De Chamartín a Collbató. La Guerra Civil viscuda per un nen) i Banyoles (Set dies al llac)

    Teatralitzacions, amb actrius de teatre social. A través del joc teatral i dinàmiques de teatre social els alumnes es posen a la pell d’alguns personatges i els representen. 
Les escoles Marillac i Escola Sagrat Cor de Barcelona han interpretat El llibre de les bèsties, a partir de l’adaptació a Lectura Fàcil del guió teatralitzat.

·       Refugiats d’ara i d’abans: activitat de paral·lelisme entre els refugiats de la Guerra Civil i la situació dels refugiats actual, a través del llibre “De Chamartín a Collbató”. Es llegeix el llibre i es convida l’autora, filla de refugiat de guerra protagonista del llibre, i voluntàries de camps de refugiats de Grècia.

·       Foto-emoció: després de la lectura grupal de petits fragments d’un llibre, l’alumnat consensua una escena-resum del text llegit. Aquesta “performance” queda recollida en una fotografia que es penja en un mural. L’Escola Sagrat Cor Ribes de Barcelona: ha treballat la foto-emoció del llibre Sarazad i les mil i una nits.


Des del web de l’Associació Lectura Fàcil també es poden trobar materials i recursos gratuïts per treballar els llibres a l’aula  (https://list.ly/lectfacil/lists):

.     Audiollibres: lectures dramatitzades, amb diferents veus i efectes sonors.
http://www.lecturafacil.net/recat/4/

·       Materials didàctics:
o   Plans lectors i guies didàctiques de la col·lecció Kalafat
o   Materials per treballar alguns dels llibres del catàleg
o   Xerrem de llibres: material editat per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua
o   Llegir per parlar, llegir per aprendre: material editat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.

Totes aquestes activitats, recursos i materials de Lectura Fàcil estan orientats a fer accessible i comprensible la informació per als alumnes amb dificultats lectores. Però les adaptacions LF també poden ser utilitzades pels alumnes que comencen a llegir. Són una porta, per exemple, als clàssics, per tal que en un futur els alumnes s’apropin al llibre l’original. Per a qualsevol nen pot resultar feixuc llegir L’Odissea. Però la seva adaptació pot despertar aquell interès i gust per la història que  l’aproparà d’adult a la versió íntegra d’Homer. 

D’altra banda, disposar del llibre original i de l’adaptació en una mateixa aula pot servir com a vehicle integrador de les persones amb dificultats lectores. Un alumne amb dislèxia o amb discapacitat intel·lectual pot seguir el ritme de lectura de Peter Pan a la classe; aquest amb l’adaptació en Lectura Fàcil, i la resta de l’aula amb l’original.
L’experiència d’aquests anys ens ha permès constatar que són molts els alumnes que després d’introduir-se a la Lectura Fàcil han descobert el gust per la lectura. Quan es comprèn el que es llegeix, tot canvia: la lectura es fa interessant, es guanya autoestima,... Per tant, podem presentar la Lectura Fàcil com un pont cap al món de la lectura. Alguns el creuaran ràpid, d’altres trigaran més, però tots podran gaudir del paisatge mentre creuen aquets pont, és a dir, gaudiran de la lectura.


Comentaris