Missatges de Pau a la Biblioteca

L'endemà del referèndum del dia 1 d'octubre a Catalunya, les mestres, atentes a les inquietuds dels alumnes,  vam decidir que calia abordar els fets que havien succeït el dia abans. Era el 2 d'octubre, “Dia Internacional de la No violència” i a primària vam encarar la situació en el marc dels DRETS HUMANS i en concret, dels DRETS DELS INFANTS. Sempre, amb una actitud moderadora, d'escolta, reflexió i diàleg.

A la biblioteca, vam trobar varis exemplars de la revista Menudas Noticias de Europa, revista publicada el 2005 amb l'objectiu d'explicar als infants què és la Unió Europea, tal i com es pot veure i llegir en la següent fotografia:


A continuació, els alumnes de CM i després els de CS van fer la lectura d'un dels articles de la revista: “¿Qué sabes de la Unión Europea?” on s'explica la primera proposta oficial per la construcció d'una Europa integrada, que tenia per objectiu principal aconseguir la PAU.

Malgrat que es va tractar d'un treball improvisat, voldria destacar que els alumnes van establir una conversa enriquidora i van fer comentaris molt interessants:

  Quan en acabar la lectura sobre la Unió Europea els vam proposar que pensessin i escrivissin una paraula o frase boniques, aquestes van ser algunes de les seves aportacions: Peace, Pau, Paz, Llibertat, Tranquil·litat, Democràcia, Unió, España, Amics, Amistat, Col·laboració, Felicitat, Ajudar, Paz en todas partes, Tractar bé els companys, Ajudar els amics i a totes les persones del món, Keep calm and love peace!

  Espontàniament, les nenes i els nens van escriure missatges en les tres llengües que treballem a l'escola.
  Quan un alumne de CS va escriure la paraula “España”, es va obrir un debat ja que alguns nens opinaven que aquesta paraula no havia de ser a l'exposició. Però en parlar-ne, entre tots vam concloure que tots els països són bonics, que el que  refusem és la violència.
  Finalment, les conclusions van ser les següents:

Mestres: Quan vosaltres teniu algun problema, quina és la millor manera arreglar-lo?
Alumnes: Parlant
M: I si no us en sortiu?
A: Hem de demanar ajuda als pares, a les mestres,...
M: I els països, com ho poden fer per solucionar els problemes?
A: Demanar ajuda a la Unió Europea
Un alumne de vuit anys va afegir:  Però arreglar els problemes nosaltres és més ràpid, en canvi amb els països…

Posteriorment, el 16 d'octubre els vam explicar que el dia anterior s'havia celebrat el “Dia Internacional Estels per la Pau”, que té el suport de l’ONU i la Unesco, i que se celebra des de fa més de 30 anys a les platges de més de cent ciutats del món per sensibilitzar a la població sobre l’increment dels conflictes armats i les guerres.
Cada alumne de CM va elaborar un estel, el va il·lustrar i hi va escriure un missatge de pau.

Ara, ens queda sortir de l'escola amb els estels i fer-los volar, tot esperant que el vent escampi, arreu, els valors que els alumnes hi van anotar.

I les activitats que s'han explicat, tan sols són algunes de les moltes que es fan a les escoles, instituts, universitats i centres educatius. Tots ells pretenen acompanyar les famílies i la societat en l'ambiciós objectiu de formar els infants i joves per tal que puguin esdevenir lliures, responsables i feliços.


Montse Ginebra i Puigoriol
Mestra d'Educació Infantil i
            responsable de la Biblioteca

Comentaris