Entrevista amb Roser Ros

Jo sóc Roser Ros i Vilanova, doctora en pedagogía, escriptora, narradora, presidenta de Tantàgora, premi nacional de cultura 2010 i professora de la URL...

Què és el que t'agrada més de llegir?  Què és per tu la lectura?
Sóc una lectora exigent amb molts quilòmetres de lectura a l’esquena. M’agrada la literatura textual i visual que m’obre cap a noves sensacions i coneixements. Prefereixo la ficció, però no defujo altra mena de lectures.

La lectura és, per a mi, un camp obert on hi puc trobar de tot i em permet viatjar amb la imaginació cap a territoris i vivències desconeguts. És una art!

Quins 5 llibres o autors i il·lustradors de literatura infantil creus  són imprescindibles en una bona biblioteca infantil i per què
Segurament és molt difícil...però 
Helen Oxembury, Leo Lionni, Tomi Ungerer, Arnold Lobel, Janosch. Em sap greu, són tots de fora de Catalunya, però la seva obra és per a mi una nova aportació en el camp de la literatura infantil (Malgrat que molts dels noms que esmento ja no hi són però han arribat a la categoría de clàssics). Destaco que tots són autors del text i de la il·lustració (llevat d’Oxembury de qui no són els textos que il·lustra).
Voldria destacar l’il·lustrador Roberto Innocenti que amb el seu estil realista sap acostar un imaginari visual ric i suggerent que s’endú el lector cap a terrenys impensables abans.
I també Iela Mari…
De casa nostra destaco els il·lustradors Arnal Ballester, Pep Montserrat, Pere Ginard, Gusti, i…me’n falta un, o una...

Quines diries són les preferències literàries dels infants?
Parlem d’infants, els que encara estan sota la influència dels consells dels seus prescriptors, oi? M’atreviria a dir que encara reben amb il·lusió allò que un prescriptor (familiar, escolar, professional) li acosta. Crec que l’acompanyament adult a l’hora de compartir lectures té molts números per inclinar la balança cap a uns llibres o uns altres, unes històries o unes altres. El que preval és el llibre compartit, descobert conjuntament, crec.
Dit això, és cert que accepten de bon grat les històries protagonitzades per animals i personatges que se’ls assemblen, sempre que visquin a l’interior de bones històries. Els agraden les sagues tipus Elmer, Ernest i Celestina, però també els personatges únics. 
   
Quin paper té o pot tenir la biblioteca escolar en la formació dels infants?
Crec  que és important, però més ho és la biblioteca d’aula, la de cicle, la que introdueix els llibres en el terreny del quotidià de l’escola. La biblioteca escolar és com el graner que alimenta totes les altres biblioteques.

Quins elements fan un llibre infantil atractiu?
Una bona història textual (ben escrita, ben traduïda si és el cas)  i/o visual (ben il·lustrada), una maqueta ben feta, un objecte de bona factura.

Quines són per tu les claus per motivar a la lectura
Partint de la base que hi ha moltes menes de lectures que ens permeten accedir a les bones històries (que és una de les coses que més ens agrada als humans), motivar a la lectura hauria de posar de relleu la part textual, però també la visual (quieta però també en moviment), la factura del llibre, la bona relació entre els llenguatges que hi ha al llibre, la descoberta dels qui han fet possible l’obra (la cerca on line és molt interessant, es descobreixen webs, vídeos, etc.)

Quin és el projecte o tasca més important que tens ara entre mans?
Seguir creant i investigant (amb un bon equip) en com fer arribar la literatura a tota mena de públics, especialment l’infantil, de manera innovadora, experimentant formats (assajant, equivocant-se, revisant). Tot això a través de les activitats que duem a terme a Tantàgora  http://tantagora.net/, al Flic Festival  http://flicfestival.com/es/. I també en les classes de literatura que ofereixo a la URL. És una constant de la meva feina, la formació dels prescriptors, famílies, mestres, personal de les biblioteques. A través de la Revista Tantágora http://revistatantagora.net/ que dirigeixo, tracto de crear un cos teòric escrit de tota la feina esmentada i més enllà.

Pots trobar més coses sobre mi a
http://www.tribunaeducacio.cat/creixer-entre-la-lectura-i-la-literatura/
http://www.tribunaeducacio.cat/un-tast-de-literatura/
http://www.raco.cat/index.php/RevistaEtnologia/article/view/306719/396715

Comentaris