la FIRA de les Biblio(R)evolucions


El passat dia 17 de novembre es va celebrar la FIRA de les Biblio(R)evolucions a l’escola Garbí-Pere Vergés de Badalona, amb l’objectiu de donar veu a les escoles que havien participat en la Biblio(R)evolució de la Fundació Bofill
i volien compartir els seus projectes.


Després dels agraïments als assistents, a les escoles participants i a l’escola amfitriona per la seva esplèndida acollida en un espai privilegiat, es va passar a explicar el pla de la Jornada. 
Disposàvem de 4 aules on els 7 centres (2 de Primària i 5 Instituts) anirien exposant els seus projectes. Calia doncs, escollir les ponències segons els interessos de cadascú, de manera que al final de jornada tothom hauria assistit a quatre presentacions. Aquestes tenien una durada de 30 minuts. Al final de cada exposició els assistents podíem escriure ens uns post-its les idees que ens emportàvem i allò que podríem aplicar a l’escola.   

A mig matí la bibliotecària de l'escola Garbí ens va oferir una visita a la biblioteca del centre que disposa d'un espai exepcional i ens va explicar breument el seu funcionament. Les Escoles Garbí-Pere Vergés de Badalona i Esplugues que funcionen coordinadament i participen del mateix projecte ens van explicar que consideren la Biblioteca com a peça clau i font de recursos per al treball de projectes. Per això es van proposar  com a objectiu per a la Biblio(R)evolució: Millorar el suport a la recerca a Batxillerat. “BIBLIOTECA, ALUMNAT I DOCÈNCIA, per un projecte comú de suport a la recerca” Un bon exemple de com la biblioteca pot esdevenir la peça clau en el treball per projectes.

“LA LECTURA TRUCA A LA PORTA”    
 L’Escola Dr. Samaranch de Sta. Margarida i els Monjos
Conté tot un munt d’activitats per a tots els alumnes i les seves famílies i ens volen explicar la seva activitat estrella que és La Gimcana  de la Rateta. Que neix de la voluntat de portar la lectura també fora de l’escola. Té com a objectiu el foment de la lectura i la implicació de les famílies. Pretén abordar tots els espais possibles: els de l’escola i també els de la ciutat. Una de les claus de l'èxit d'aquesta activitat és la implicació entusiasta de tot el claustre de professors. Desitgem un llarg recorregut a aquesta genial idea!


“DE LA BIBLIOTECA A L’INFINIT I MÉS ENLLÀ” L'Institut El Pedró de l'Escala
Es tracta d’un Concurs literari i cultural adreçat a tot el municipi de l’Escala amb premis que ofereix el gremi de comerciants de la ciutat. Té per objectiu socialitzar la lectura, implicar el municipi i ampliar l’ús de les tecnologies digitals. 
Un projecte molt engrescador que va més enllà del propi centre, tant en l'espai com en el temps.

"ENLLIBRE'T"
L'Institut Pla de l'Estany
Un projecte a favor de les activitats coordinades i de la suma de recursos. Aquest projecte pretén convertir la Biblioteca en un centre de recursos digital i de formació. Per això compten amb la col·laboració de les biblioteques públiques i amb el banc de recursos de la Universitat de Girona amb els quals es coordinen.



 “LA CREATECA” L’Institut Lluís Companys de Ripollet 
Considerant que la Biblioteca és l’epicentre dels projectes de caire cultural i de foment lector, ens van presentar el seu projecte que vol afavorir la cohesió de la comunitat educativa i la difusió i el foment de la lectura. És un espai virtual on conflueixen les creacions literàries, plàstiques i cinematogràfiques dels alumnes. 
Una idea que sedueix alumnes i professors i que també pretén  implicar les famílies i la Biblioteca pública.

“LA BIBLIOTECA  AL CENTRE DE LA COMUNITAT EDUCATIVA” L’Escola Charlie Rivel de l’Hospitalet de Llobregat
El vincle que es crea entre les famílies i l’escola a través de la participació en les activitats de la Biblioteca millora el clima i augmenta el grau de satisfacció amb l’escola on la diversitat cultural s’entén com un valor i font d’enriquiment. Amb aquest projecte pretén recuperar l’ànima de la biblioteca dissenyant activitats col·laboratives entre famílies i mestres que s’incorporen i es porten a terme per tal de dinamitzar la lectura. 

 "VIU@BIBLIOIONS TGN"  L’Institut Tarragona de Tarragona
Pretenen ampliar el fons bibliogràficrepensar l’ús de la biblioteca com a font de consulta i adquisició de coneixements i fer-ne un espai d’experiències creatives i d’aprenentatge.
Un altre exemple de la biblioteca com a espai generador de coneixement, creació i aprenentatge.

Al final del matí tots els assistents ens vam trobar a l’àgora, un espai molt adient per fer la posada en comú. Cada aula havia recollit en un mural les idees més rellevants que els assistents havíem escrit dels diferents projectes exposats. Ens vam trobar per compartir-les.




Com a idees més interessants  per emportar-nos van sortir:
* La importància del vincle i la col.laboració amb la biblioteca pública.
* La implicació del claustre, de les famílies i del municipi en els projectes lectors.
* La conveniència de crear eines de participació.
* La biblioteca com a font de recursos.
* La necessitat de crear diferents formes de fer referències bibliogràfiques(ús de les xarxes).

Com activitats concretes per aplicar a l’escola:
*Les maletes viatgeres, el viatge literari pel món, la marató  de Wiquipèdia, la gimcana de la rateta, videoressenyes, booktubers.
*Concurs d’instagram de moments de lectura “imatges lectores” (Amb la participació d’alumnes, professors i adults).
*Creació de clubs de joves escriptors, presentació de les novetats de la biblioteca al claustre (element cohesionador).

Per cloure la Jornada es va recordar l’objectiu de Bibliomèdia de donar suport i promoure la biblioteca escolar i es van exposar les diferents formes de col·laboració que disposa aquest grup: articles al blog per compartir experiències, entrevistes a persones relacionades amb les biblioteques escolars i la literatura infantil i juvenil, els reculls de guies de lectura de les diferents escoles...
Finalment  es va exposar el Pla de comunicació i ús TIC a Bibliomèdia, a més d’agrair als assistents la seva participació, als centres per compartir el seu projecte i a l’Escola Garbí per la seva generosa acollida.

No voldriem acabar sense recomanar-vos visitar el web de la Fundació Bofill, on podeu trobar tots els materials que es van elaborar per guiar l'elaboració dels projectes dels 30 centres que van participar en la Crida Biblio(R)evolució.

Creiem que va ser una jornada molt profitosa.
Esperem retrobar-nos de nou el proper 16 de març.

Comentaris