Entrevista amb Glòria Gorchs

Glòria Gorchs és Bibliotecària, actualment treballa a la Biblioteca Roca Umbert de Granollers, és especialista en àrees d’infantil. Li encanta poder fer l’acompanyament durant l’itinerari lector d’un infant, estar al seu costat durant tot el seu procés lector. Pertany al Grup Bib Botó, que és el Grup de treball de Biblioteques Infantils i Juvenils. A més col·labora amb el Clijcat, Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, fent la tria dels llibres del Premi Protagonista Jove, i amb la revista Faristol.
 
Què és el que t’agrada més llegir?
Especialment la ficció, els llibres ben escrits pels autors que creen històries ben construïdes, amb personatges que enamorin, cap gènere en concret, però valoro molt els personatges singulars que et captiven per alguna raó.
 
Què és per tu la lectura?
És un plaer, una oportunitat de viure moltes vides diferents, tot i que sembli un tòpic, poder posar-te a la pell d’un altre que pensa diferent de tu.
 
Per què llegeixes?
A casa meva no eren grans lectors, tampoc hi havia grans llibres. Però recordo gaudir molt i aprofitar al màxim les poques lectures que fèiem, pocs llibres però viscuts intensament, els vaig desgastar molt. Tinc el record d’una mestra que a quart ens va llegir el Pinotxo, va ser una gran experiència, i em va marcar.
 
Quins llibres o autors, il·lustradors de literatura infantil creus que són imprescindibles en una bona Biblioteca infantil?
Un d’ells, Arnold Lobel, les seves petites històries són molt riques i imaginatives
Imprescindibles també, Michael Ende, Roald Dahl, els llibres de Harry Potter.
 
Quines creus que són les preferències literàries dels infants?
És fonamental la funció de l’adult durant les primeres edats, nosaltres els podem guiar molt, perquè descobreixin llibres i autors desconeguts.
Després són importants les col·leccions, per la seva part social, perquè poden parlar amb els amics, compartir, comentar, a més van molt bé per adquirir la mecànica lectora, els és més fàcil seguir el fil, les coneixen...

Quins elements fan un llibre atractiu?
En un principi és important la part formal. Actualment els editors juguen molt amb les cobertes, les il·lustracions, i això fa els llibres més atractius, que generen curiositat. Però també és important el contingut. Les primeres pàgines són clau, perquè els infants actualment estan acostumats a històries amb molt ritme, que ja des de l’inici els atrapin.

Quines són per tu les claus per motivar a la lectura?
L’adult, com a mediador, ha de ser lector, ha d’escoltar les opinions i recomanacions dels infants, ha d’haver un diàleg en dues direccions. Cal recomanar el que a tu t’ha emocionat. Quan es fan animacions lectores és imprescindible conèixer bé el llibre. I no oblidar els llibres que normalment no agafen, estar bé que descobreixin altres materials no tan coneguts per ells.
 
Quin és el projecte o tasca més important que tens ara entre mans?
Els Laboratoris de lectura, cada mes en fem un de nou, és un moment per compartir amb les famílies, per observar en directes reaccions. M’agrada molt i en gaudeixo molt. Els Laboratoris són propostes en família a la Biblioteca, a partir de diferents llibres s’ofereix un moment de lectura i alguna activitat concreta.
 
Quina creus que hauria de ser la relació entre Biblioteca Municipal i Biblioteca Escolar?
És bàsica, són complementàries. Cal fomentar les visites a la Biblioteca Municipal des de les escoles, anar plegats en el recorregut lector dels nens, compartir activitats, idees, dubtes, sovint manca aquesta connexió. Tot i que anem fent activitats puntuals a partir de les demandes de les escoles, segur que en podríem treure molt profit, compartir recursos entre escoles...
 
Jo sóc..... el que llegeixo.
Trobo inspiració.... en els llibres, totes les activitats sempre sorgeixen d’ells.
M'emocionen ... els meus fills.
Quant em trobo en un buit creatiu... em trobo amb les companyes bibliotecàries i en pocs minuts sorgeixen mil idees.
Estic molt orgullosa ... de la feina feta dia a dia, la constància, creure en allò que faig.
El meu consell és... llegir molt i deixar-se sorprendren’s.
 
Pots trobar més coses sobre mi a:
Revista Cavall Fort: https://cavallfort.cat/cavall-fort/
Revista Faristol: https://www.clijcat.cat/faristol/
Revista Tatano: https://cavallfort.cat/el-tatano/
Laboratoris de Lectura: http://rocaumbert.com/tag/laboratoris-de-lectura/
Bib Botó: http://bibboto.blogspot.com/
Clijcat: https://www.clijcat.cat/

Comentaris