Entrevista a Amàlia Ramoneda


Jo sóc l'Amàlia Ramoneda, treballo a la biblioteca infantil i juvenil de l'Associació de Mestres Rosa Sensat.  La meva feina, bàsicament, consisteix en animar als mestres  a conèixer aquells llibres que des del Seminari i els altres grups que tracten la literatura infantil i juvenil i la il·lustració creiem que són bons llibres i que poden fer bons lectors. Donar a conèixer aquest material als mestres, que són els que treballen directament amb els infants, és el que més m’apassiona i més m’agrada de la meva feina.

Trobo inspiració... mentre camino, davant la natura, passejant per la muntanya, quan llegeixo, mentre miro el mar. Sobretot trobo inspiració quan treballo i quan penso.

M'emociona ... llegir o escoltar persones que en saben molt i que posen paraules a allò que tens una lleugera intuïció però que no acabes de racionalitzar-ho, justificar-ho, argumentar-ho. Trobar-ho així, justificat i argumentat per mi és fantàstic i m’obre els ulls.

Estic molt orgullosa de la gent que col·labora amb mi fent que la tasca de la biblioteca pugui fluir, es puguin tirar endavant projectes que una persona sola no podria fer. Trobar gent que t’ajuda, que t’anima, que et fa de conversador per tal que vagin sortint idees. Hi ha hagut persones de les que he aprés moltíssim; Roser Ros, Rosa Mut, Teresa Duran, i tanta gent que ha passat per aquí... només amb la conversa vas construint un projecte, un discurs. Totes les companyes dels grups de treball, del seminari. 
Compartir idees, emocions, projectes... això és el que em fa estar molt orgullosa de formar part d’aquesta casa i de tenir aquest espai perquè tothom pugui venir a participar i a fer aquesta xarxa. Veure com els mestres comparteixen i es van ajudant...

Què és el que t'agrada més de llegir?
M’agrada tot, empatitzar amb el llibre, la història dels protagonistes. Quan m’obren els ulls a altres realitats i situacions. La part com més intimista de la lectura, reflexió més interna.
Tot i que hi ha èpoques i moments en que el teu cos i la teva ment et demana més un aspecte que un altre: assaigs, aventura trepidant, desestrassant (tipus Best seller) una història petita, concreta, de joia, amb aquest caràcter més intimista. Cada moment té la seva lectura. 

Què és per tu la lectura?
Descobrir, aprendre, conèixer, imaginar, viure amb més qualitat allò que has viscut. 

Segurament és molt difícil...però quins 5 llibres o autors i il·lustradors de literatura infantil creus  són imprescindibles en una bona biblioteca infantil i per què.
Cal tenir present que una biblioteca escolar és per a nens entre 0 i 14 anys.
Jo posaria Leo Leoni, Iela Mari (Les estacions, Globus vermell), Arnold Lobel, Arthur Rackham, com il·lustrador de Grimm i Andersen. I, és clar, Grimm i Andersen (no pels nens sinó perquè la mestra els llegeix en veu alta).
Roald, Dahl, Quentin Blake, Mariona Cabassa, Marta Altés, Antoni Garcia Llorca (fa temps que no publica), Àngel Burgas (juvenil), Mercè Llimona, i sobretot, sobretot, la Mandana Sadat, que és una de les meves autores preferides, i posaria les quatre estacions (el libro de la primavera, el libro del verano...) de la Rotraut Susanne Berner. I és clar, l’Anthony Browne! 
Aquests són uns clàssics que haurien de ser-hi, tots els mestres els haurien de conèixer.

Quines diries són les preferències literàries dels infants?
Depèn de la formació i del què hagin llegit. Tindran unes preferències o unes altres que potser no s’ajustin a les estadístiques de les biblioteques. Si a les escoles hi ha una bibliotecària escolar creant interès a descobrir llibres diferents, veure detalls de les històries, de les il·lustracions, de les maneres de narrar, dels recursos utilitzats... segur que l’infant aprèn a ser un gran investigador dels llibres que va llegint.

Quin paper té o pot tenir la biblioteca escolar en la formació dels infants?
En la formació general i en la literària. Des de la biblioteca escolar es poden impulsar moltes activitats: clubs de lectura, recomanacions, presentació de novetats als nens, famílies i mestres, butlletins de recomanacions de vacances, exposicions temàtiques, treball interdisciplinari, treball d’autors celebrant efemèrides. De feines n’hi ha tantes que si es fessin els nens tindrien una  bona formació literària i com a cercadors d’informació.
Amb el Pla de Lectura de Centre (PLEC) les escoles s’han parat a pensar i a construir-lo, tenen un esquelet molt ben format per poder organitzar-se, anar fent i anar afegint, no es pot improvisar, a veure què he fet de il·lustració, lectura en veu alta, narració oral... si vas omplint aquestes caselles, encara que no sigui obligatori t’ajuda molt a planificar i no perdre el temps. De cap manera es pot treballar sol, és necessària una comissió de biblioteca. Cal anar-se trobant i explicant al Claustre el que s’està fent en cada moment.
Cal una bona formació del bibliotecari escolar i una bona dotació. Demanar ajuda a CRP, a biblioteques especialitzades, som molts els agents que posem a l’abast de l’escola assessorament, ressenyes, informació, material. Els mestres haurien de conèixer qui som i què fem per poder-ne treure el màxim rendiment possible.

Quins elements fan un llibre atractiu?
La narració, la història, quan hi ha un bon acompanyament. El que el pot fer atractiu, és  com s’explica aquesta història: quins recursos ha utilitzat l’autor, text i il·lustracions. Descobrir els recursos, el traç, els colors, la composició, paraules, líric, fantasiós, humor, aventura, depèn de com es fa...

Quines són per tu les claus per motivar a la lectura?
Que a tu t’emocioni i t’interessi molt la lectura. Que t’agradi i puguis trobar recursos per mostrar aquesta manera de llegir diferent, no només la història senzilla sinó el que hi ha al darrera entre línies. 
Cal tenir llibres de qualitat perquè es pugui fer aquesta feina. Que el fons vagi variant, creixent, si els llibres no els pots comprar, els pots demanar a la biblioteca, ens pots venir a demanar una maleta que parli de.. mar, poesia, aigua, per un club de lectura...

Quin és el projecte o tasca més important que tens ara entre mans?
De projectes en tenim uns quants i molt diversos, jo crec que a més tots passen per engrescar als mestres a llegir per fer llegir.
Tenim un projecte amb joves no lectors, que en algun moment van deixar els estudis, una maleta d’àlbum i llibre il·lustrat, perquè tinguin experiències plaents amb el llibre. A partir d’aquestes lectures, que són excel·lents, compartir-ho amb ells és molt gratificant. Club de lectura amb les escoles del districte, seguint aquesta mateixa idea nenes i nens que tenen poc hàbit lector o molt, s’apunten al club de lectura en temps de lleure a llegir i a parlar de llibres i també els mestres vénen i d’aquesta manera veuen altres maneres de fer.
I el dia a dia, sobretot, poder rebre novetats editorials, vestir els grups de treball amb bon fons per que puguin seguir investigant. 
Projecte amb famílies aquí al districte, mares i nens vénen a escoltar a un especialista que els parla d’un tema determinat. Mentre elles escolten, jo i dues persones voluntàries més, estem amb els nens mirant i explicant contes d’aquest tema. Després compartim aquestes històries, així en tornar a casa poden parlar del tema des de diverses perspectives. Això fa adonar als pares que a partir de la LIJ i de saber què llegeixen els seus fills poden saber molt del seu món i és una bona manera de poder comunicar-se i parlar de temes que si no fos a partir d’un llibre difícilment es tractarien.
A més El Garbell, trobada amb mestres que vénen a conèixer les novetats editorials.


Però tot passa pel mateix, llegir per fer llegir, fer entusiasmar...

Comentaris