La BIBLIOTECA ESCOLAR en temps de CONFINAMENT

Com a bibliotecària escolar, el fet que el COBDC (Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya) hagi dedicat el seu editorial del mes d’abril a reconèixer la feina que es duu a terme des de les biblioteques escolars, m’ha alegrat enormement. Precisament aquests són moments difícils per a molts sectors, també per al nostre, que ja patia de valent per fer-se un lloc abans que la Covid-19 agafés tot el protagonisme.

Allà s’hi explica més concretament quina és la situació actual de les biblioteques escolars en aquests moments de confinament. Ens quedem amb la idea que «si realment des de l’Administració s’apostés per unes biblioteques ben dotades, (...) podrien ser el suport imprescindible per acompanyar infants, mestres i famílies aquests dies». També s’hi comparteixen exemples concrets d’experiències on la biblioteca escolar segueix oberta de manera virtual, ja sigui recollint recursos, organitzant activitats per Sant Jordi des del confinament, publicant als seus blocs...
És el nostre cas, el de la Biblioteca Jordina Vidal a l’INS Lluis de Requesens de Molins de Rei. Ens mencionen pel nostre blog, però la veritat és que estem fent una pila de coses més. És per això que ens hem animat a respondre la pregunta que allà es plantejava: les biblioteques escolars poden ser un servei bàsic i estratègic en temps de confinament? Per a contestar-la, abans ens cal respondre aquesta altra pregunta.



QUIN ÉS EL LLOC DE LA NOSTRA BIBLIOTECA ESCOLAR DINS LA COMUNITAT?

Per a poder adaptar el projecte de biblioteca a la nova realitat en què ens trobem immerses, primer de tot cal tenir-ne un. Què vull dir amb això? Que se’n sortiran millor a l’hora d’adaptar-se aquelles biblioteques que ja tinguessin prèviament un projecte definit fruit d’una anàlisi de la comunitat a qui donen servei i de plantejar-se com poden relacionar-s’hi i què li poden oferir. Per això comencem fent-vos cinc cèntims del nostre projecte de biblioteca, ja que cada biblioteca escolar s’adaptarà a les circumstàncies segons la seva pròpia realitat.
Però no us desanimeu, si encara no en teniu. Que sigui un moment difícil per començar no vol dir que el repte no es pugui assolir. Qualsevol moment és bo per engegar motors a la biblioteca de l’escola o per donar-li una embranzida si ja havíeu començat (encara que fos al ralentí).
Un dels punts forts de les biblioteques escolars és que permeten als nois i noies tenir un vincle diferent amb la institució educativa. Aquest vincle no està mediat per l’obligatorietat, sinó que els ofereix una oportunitat de participar-hi segons els seus propis interessos. Tot i que en el nostre projecte de biblioteca hi té un pes molt important l’Hora de lectura, que té lloc dins l’horari lectiu, també hi ha espai per a molt més: oferim un espai voluntari de participació a l’alumnat del centre (Delegats i Delegades de Biblioteca), som un espai integrador per als nois i noies que necessiten més oportunitats (Projecte Pont intern), fem l’acollida als nois i noies que acaben d’arribar al centre quan visiten l’institut el primer dia... Això a banda de tots els serveis que oferim.
El nostre projecte de biblioteca no és un bolet, sinó que forma part del Projecte Educatiu de Centre.

Per poder-vos donar més detalls de com ens organitzem habitualment, he dividit l’activitat que desenvolupo en el centre de manera habitual en quatre eixos:

- Serveis a la comunitat educativa:

No podem parlar de la nostra comunitat sense fer una menció especial a l’AFA. Sense les seves aportacions econòmiques, aquest projecte probablement no existiria, però no es tracta només d’això. De la mateixa manera que l’equip directiu considera el servei de biblioteca essencial per a la comunitat, des de l’AFA també se’l valora molt positivament. Senyal d’això és el fet que hagin decidit donar continuïtat al projecte malgrat la crisi del coronavirus, permetent que puguem seguir fent-lo créixer.
Tot i que els nostres serveis s’orienten a tota la comunitat educativa, l’alumnat esdevé com una diana que ens guia a l’hora de programar activitats. Això sí, també fem molts esforços per ser útils al professorat. Alhora, participem en diverses xarxes (tan locals com supramunicipals) d’intercanvi de recursos i experiències (Grup d’Intercanvi de BBEE de Molins de Rei, Seminaris, etc.) i assistim a diversos esdeveniments i formacions que ens permeten estar al dia de les novetats literàries.
I així és com la Biblioteca Jordina Vidal esdevé un element de vital importància dins la comunitat educativa.

Intercanvi de llibres Primària-Secundària amb l'Escola Castell Ciuró de Molins de Rei, en el marc del Grup d’Intercanvi de Biblioteques Escolars de Molins de Rei.

- Atenció a l’alumnat:

Oferim els següents serveis: préstec de llibres, activitats d’animació lectora (exposicions, efemèrides, visites d’escriptores...), recomanacions de llibres, reclamacions de préstecs pendents, reserves de llibres, disponibilitat de les lectures prescriptives de les diferents matèries, sessions de formació d’usuaris, intercanvi de llibres per Sant Jordi, Delegats i Delegades de Biblioteca, ordinadors amb connexió a internet... I un dels pilars del nostre projecte és l’Hora de lectura, una hora setmanal avaluable (en què hi participa l’alumnat de 1r a 3r d’ESO) dedicada a la lectura.

Intercanvi de llibres que organitzem cada any per Sant Jordi des de la Biblioteca.

- Gestió:

Catalogació, visibilització dels llibres nous, reparació de llibres, esporga, novetats editorials, selecció de fons nou, elaboració i seguiment de les comandes, recollida de propostes per part de l’alumnat, processos participatius per a l’adquisició de fons; manteniment dels perfils públics (blog i xarxes socials).

- Curació de continguts:


Expsoció "Maus, relat d'un supervivent" curs 2017-18 (cedida pel CRP del B. LLobregat 1).

Selecció de recursos per al professorat, acompanyament als Treballs de Recerca, Treballs de Síntesi i Projecte de Recerca, exposicions temàtiques, demandes específiques d’informació...
En aquest context, el confinament ens ha obligat a aturar-nos i replantejar l’activitat de la biblioteca. Ara per ara no podem fer atenció directa a l’alumnat, que era una de les activitats principals en el nostre dia a dia. Tampoc al professorat. Però, tot i així, les actuals circumstàncies ens han obert noves oportunitats i és per això que hem pogut centrar-nos en la curació de continguts digitals. Com que ja era una tasca que dúiem a terme, l’únic que hem fet ha estat adaptar-la a les noves circumstàncies, per dir-ho d’alguna manera.



COM ENS ESTEM RELACIONANT DES DEL CONFINAMENT?

Hem partit del nostre propi projecte i hem mirat en què podíem evolucionar. No hi ha una fòrmula única: com ja hem dit, ens hem de fixar en la comunitat a qui donem servei i analitzar quines són les seves necessitats en aquest moment de canvi.
És per això que hem dividit els nostres esforços segons a qui dirigíem les nostres propostes: professorat, alumnat i famílies. Això ens ha portat a dissenyar una activitat per aquest #SantJordiConfinat que inclogués tota la comunitat educativa, recuperant-ne una que ja fèiem (Amb un llibre a la mà) i adaptant-la per a que es pogués fer des de casa.


Lloc web creat per a celebrar el #SantJordiConfinat de la Biblioteca Jordina Vidal #AmbUnLlibreALaMà.

Tot i que ara mateix no és accessible, seguim disposant d’un fons i el volem donar a conèixer. Per això els reculls de recursos per a l’alumnat que publiquem al blog acaben sempre parlant d’obres pròpies.
Cada setmana recollim propostes culturals i lúdiques per als nois i noies: música, pel·lícules, sèries, humor, activitat física, jocs, notícies falses i, és clar, llibres digitals en els més diversos formats (àlbums il·lustrats, còmics, novel·les, llibres de coneixements, etc.). Estem compartint també moltes recomanacions de llibres que els nois i noies van llegint i que ens fan arribar, dedicant un espai al blog a «parlar» de llibres. Ja teníem obert aquest canal de comunicació amb els nois i noies, així que només hem hagut de donar-li continuïtat i dedicar-li una mica més de temps del que era habitual.
Així que, malgrat no poder prestar llibres a l’alumnat, sí que podem seguir fent-los propostes per animar-los a alimentar el gust per llegir.

Hem pensat que el professorat probablement estava fent molts esforços per reinventar-se i ens ha semblat que els podria ser d’utilitat recopilar recursos inspiradors. És per això que cada setmana els enviem un butlletí amb aquelles iniciatives que anem descobrint i creiem que val la pena compartir. A banda dels recursos que seleccionem, estem a la disposició del professorat per a fer cerques més específiques de material concret que necessiten per a les seves classes.

Imatge d'un dels butlletins que enviem setmanalment al professorat.

Des de l’AFA publiquen al seu web aquells que consideren que també poden ser útils a les famílies. I, a les nostres xarxes socials, també fem difusió d’iniciatives que considerem que mereixen ser destacades.
Aquests dies no parem de proposar lectures, sobretot digitals, aprofitant que moltes autores, autors i editorials n’estan alliberant per ajudar-nos a alleujar el confinament. També en recollim de les que ja estaven publicades en obert amb anterioritat, ja que sempre els hem reservat un «espai» per parlar-ne al nostre blog. I seguim fent moltes de les feines de gestió, com procurar estar al dia de les novetats editorials i seleccionar-ne per a seguir ampliant el nostre fons tan aviat com puguem.


Això sí, ens plantegem la pregunta de si estem arribant a tothom o només a un cert públic. Ja que sabem que l’escletxa digital és una realitat, tot i que des de les biblioteques precisament s’impulsin múltiples programes que la intenten combatre. Però respondre-la donaria per a un altre article...I, per sobre de tot, enyorem els nois i noies: que ens demanin que els recomanem un llibre, que ens expliquin quina ha estat la seva darrera lectura i per què els ha encantat, que ens preguntin si han arribat novetats o que ens en proposin per comprar, que vinguin a ajudar-nos i que escoltin els nostres consells. Perquè és per a ells i per a elles que fem tot això!



Noa Cando Soler, bibliotecària escolar a la Biblioteca Jordina Vidal

Comentaris