25N Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
Ara fa dos cursos i mig que seguint la inèrcia creada per la crida impulsada per la Fundació Jaume Bofill, anomenada Bibliorevolució, l’equip directiu de l’Institut Príncep de Girona -actualment Institut Teresa Pàmies i situat al barri d’El Baix Guinardó de Barcelona- va decidir bibliorevolucionar la biblioteca apostant per la seva professionalització contractant-me com a bibliotecari a través de l’AFA. Des d’aleshores hem fet molta feina i hem transformat radicalment la biblioteca i la imatge que tenia d’ella tota la comunitat educativa.
A continuació us parlaré d’una de les moltes iniciatives que s’han acollit amb més èxit per part de la comunitat educativa de l’Institut Teresa Pàmies.
Antics pupitres que ocupaven un espai important de la biblioteca, poc flexible i amb poc aforament.
Biblioteca del centre curs 2020/21. (imatge 2)
Grades on fem l’acollida i presentació a l’alumnat de les activitats realitzades a la biblioteca. A cada graderia hi caben 4 persones. Són modulars i també poden fer de zona de treball.
25-N : PRESENTACIÓ DE LLIBRES
A petició de la coordinadora de biblioteca, l’Olga Marchal, es va decidir organitzar una presentació pels alumnes de 3rs d’ESO, d’una gran part del fons sobre violència de gènere, sexualitat adolescent, igualtat i feminisme, que es va poder adquirir el darrer curs, gràcies a una subvenció que el Ministerio de Igualdad va atorgar als centres educatius.
Així doncs, des de la biblioteca del Pàmies vam posar fil a l’agulla i vam preparar una activitat en què presentem a l’alumnat una selecció d’aquest fons.
LA PRESENTACIÓ A L'ALUMNAT ES DIVIDEIX EN TRES PARTS:
* Recepció del grup d’alumnes a la biblioteca
L’experiència em diu que amb els adolescents això és un fet molt útil a l’hora de dissenyar una activitat. A aquests els hi agrada ser sorpresos, però també els genera seguretat i els ajuda a situar-se si els expliquem amb detall la dinàmica de l’activitat i que s’espera d’ells.
Els expliquem que per commemorar el 25-N hem preparat una selecció de llibres molt diferents dels que estan acostumats a veure, que tindran una estona lliure per anar voltant per les taules on tenim els llibres i que poden aprofitar per agafar algun i llegir-lo còmodament durant uns 10-15 minuts.
VALORACIÓ
Podem dir que d'ençà que hem professionalitzat la biblioteca, aquesta ha estat l’activitat que ha tingut més èxit entre el professorat i l’alumnat.
De fet, hem vist desbordades les nostres expectatives, ja que una activitat que en un principi era només per a 3r d’ESO, arran del boca-orella s’ha estès a altres nivells educatius com 2n d’ESO i Batxillerat.
El que més ens ha sorprès és la recepció de l’alumnat. Segon cicle d’ESO sempre és una etapa especialment complicada per fer activitats relacionades amb la lectura, ja que és l’edat on té lloc l’abandonament de la lectura de forma més accentuada que a cap altra. Tanmateix la recepció pel part de l’alumnat està essent sorprenent.
Tot i que encara no es poden agafar en préstec els documents -ja que els necessitem per continuar fent les presentacions a la resta de grups-, ja comptem amb diverses reserves, entre elles algun alumne molt reticent a la lectura per plaer. Entre el professorat la resposta també ha estat molt positiva, ja que tots els tutors que assisteixen a l’activitat amb el grup, es mostren molt interessats en els títols dels llibres, en rebre la presentació i alguns en treballar amb aquests llibres a l’aula.
Un grup d’ESO3 ens va obsequiar amb aquesta postal d’agraïment per l’activitat
RECOMANACIONS PER REPRODUIR L’ACTIVITAT
Com ja comentava a un altre article aquí a Bibliomèdia, fa temps que penso que l'actitud amb què t’apropes a l’alumnat és l’eina més important perquè es creï la màgia entre el bibliotecari i els alumnes, i aquests entrin a la proposta que tens preparada. Per tant llisto un seguit de recomanacions per reproduir l’activitat amb el mateix èxit que estem tenint nosaltres.
Desgraciadament no sempre podem haver llegit abans tots els títols que seleccionem per una activitat, així que sempre és molt recomanable tenir una presentació que ens serveixi de guió, primer per no oblidar-nos cap títol i segon per recollir els 4-5 aspectes principals de cada document. Això serà especialment útil en aquells documents que no haguem llegit.
Recomanem que aquesta guia sigui senzilla i minimalista. El protagonisme és pels llibres i l'alumnat, no pel material auxiliar d’aquesta.
Nosaltres comencem a parlar d’aquests llibres presentant la Piràmide de Maslow. Els adolescents agraeixen moltíssim que dins de l’escola algú visibilitzi que el sexe i la sexualitat són molt importants.
Bibliografia
DÍAZ DE QUIJANO, FERNANDO. “La lectura en España: "deserción espectacular" a partir de los 15 años”. [en línia], dins de, El Cultural : revista de actualidad cultura. Madrid : El Cultural Electrónico, 22-01- 2019.
Disponible a: https://elcultural.com/La-lectura-en-Espana-desercion-espectacular-a-partir-de-los-15-anos
[Consulta 29-11-2020]
Carlos Ortiz
Biblioteca Institut Teresa Pàmies
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada