El 25-N a la Biblioteca de l’Institut Teresa Pàmies

25N Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
Ara fa dos cursos i mig que seguint la inèrcia creada per la crida impulsada per la Fundació Jaume Bofill, anomenada Bibliorevolució, l’equip directiu de l’Institut Príncep de Girona -actualment Institut Teresa Pàmies i situat al barri d’El Baix Guinardó de Barcelona- va decidir bibliorevolucionar la biblioteca apostant per la seva professionalització contractant-me com a bibliotecari a través de l’AFA. Des d’aleshores hem fet molta feina i hem transformat radicalment la biblioteca i la imatge que tenia d’ella tota la comunitat educativa. 
A continuació us parlaré d’una de les moltes iniciatives que s’han acollit amb més èxit per part de la comunitat educativa de l’Institut Teresa Pàmies.

Biblioteca del centre curs 2019/20. (imatge 1) 
Antics pupitres que ocupaven un espai important de la biblioteca, poc flexible i amb poc aforament.

Biblioteca del centre curs 2020/21. (imatge 2) 
Grades on fem l’acollida i presentació a l’alumnat de les activitats realitzades a la biblioteca. A cada graderia hi caben 4 persones. Són modulars i també poden fer de zona de treball.


25-N : PRESENTACIÓ DE LLIBRES 
A petició de la coordinadora de biblioteca, l’Olga Marchal, es va decidir organitzar una presentació pels alumnes de 3rs d’ESO, d’una gran part del fons sobre violència de gènere, sexualitat adolescent, igualtat i feminisme, que es va poder adquirir el darrer curs, gràcies a una subvenció que el Ministerio de Igualdad va atorgar als centres educatius.
De vegades una cosa que obviem des de les biblioteques escolars, és que no n'hi ha prou amb l’adquisició de nous materials. És necessari perquè arribin a tota la comunitat educativa catalogar-los de forma correcta i fer difusió d’aquests materials de forma presencial, no centrant-nos només en guies en paper o en PDF que de forma genèrica queden oblidades als correus electrònics dels nostres usuaris.
Així doncs, des de la biblioteca del Pàmies vam posar fil a l’agulla i vam preparar una activitat en què presentem a l’alumnat una selecció d’aquest fons. 

LA PRESENTACIÓ A L'ALUMNAT ES DIVIDEIX EN TRES PARTS: 
* Recepció del grup d’alumnes a la biblioteca
En aquesta part rebem a l’alumnat a les nostres grades (o com ens agrada anomenar-les a nosaltres: miniagora) i expliquem al grup el que farem la propera hora.
L’experiència em diu que amb els adolescents això és un fet molt útil a l’hora de dissenyar una activitat. A aquests els hi agrada ser sorpresos, però també els genera seguretat i els ajuda a situar-se si els expliquem amb detall la dinàmica de l’activitat i que s’espera d’ells.
Els expliquem que per commemorar el 25-N hem preparat una selecció de llibres molt diferents dels que estan acostumats a veure, que tindran una estona lliure per anar voltant per les taules on tenim els llibres i que poden aprofitar per agafar algun i llegir-lo còmodament durant uns 10-15 minuts.

* Exploració i descobriment
Aquí és on el grup va voltant per les taules on es troben els llibres agrupats per tipologia: còmic i manga, literatura il·lustrada, històries juvenils i monografies sobre sexualitat adolescent, gènere, feminisme i prevenció de la violència de gènere.

* Presentació individual de cada document

Aquí presentem amb 4-5 frases cada document de l’activitat.


VALORACIÓ
Podem dir que d'ençà que hem professionalitzat la biblioteca, aquesta ha estat l’activitat que ha tingut més èxit entre el professorat i l’alumnat.
De fet, hem vist desbordades les nostres expectatives, ja que una activitat que en un principi era només per a 3r d’ESO, arran del boca-orella s’ha estès a altres nivells educatius com 2n d’ESO i Batxillerat.

El que més ens ha sorprès és la recepció de l’alumnat. Segon cicle d’ESO sempre és una etapa especialment complicada per fer activitats relacionades amb la lectura, ja que és l’edat on té lloc l’abandonament de la lectura de forma més accentuada que a cap altra. Tanmateix la recepció pel part de l’alumnat està essent sorprenent.
Tot i que encara no es poden agafar en préstec els documents -ja que els necessitem per continuar fent les presentacions a la resta de grups-, ja comptem amb diverses reserves, entre elles algun alumne molt reticent a la lectura per plaer. Entre el professorat la resposta també ha estat molt positiva, ja que tots els tutors que assisteixen a l’activitat amb el grup, es mostren molt interessats en els títols dels llibres, en rebre la presentació i alguns en treballar amb aquests llibres a l’aula.

Un grup d’ESO3 ens va obsequiar amb aquesta postal d’agraïment per l’activitat

RECOMANACIONS PER REPRODUIR L’ACTIVITAT
Com ja comentava a un altre article aquí a Bibliomèdia, fa temps que penso que l'actitud amb què t’apropes a l’alumnat és l’eina més important perquè es creï la màgia entre el bibliotecari i els alumnes, i aquests entrin a la proposta que tens preparada. Per tant llisto un seguit de recomanacions per reproduir l’activitat amb el mateix èxit que estem tenint nosaltres.

1. Com ja hem dit al principi, és molt important un primer moment per acollir a l’alumnat on els convidem a seure, aturar-se un moment, prendre consciència que han entrat a la biblioteca i explicar-los de forma detallada el que passarà i el que s’espera d’ells durant la pròxima hora.

2. Sorprendre els alumnes. Disposar els llibres a les taules vistosament (nosaltres els posem en vertical), triar títols originals, edicions noves i atractives i ser valent amb els temes que tracten els llibres, crearà una resposta positiva entre l’alumnat. A cap adolescent li pot agradar tocar llibres, envellits, engroguits o que fan aproximacions antiquades al tema  (especialment els manuals de sexualitat de més de 10 anys on es tractava el tema i que tenien un punt de vista massa clínic).

3. Presentació auxiliar. Per presentar llibres, el millor sempre és haver-los llegit. D’aquesta manera podrem comunicar més clara i personalment allò que ens ha apassionat d’aquell títol o el que creiem que més pot cridar l’atenció als adolescents (per exemple aquí explico com presentar les novel·les de Terry Prattchet als adolescents).
Desgraciadament no sempre podem haver llegit abans tots els títols que seleccionem per una activitat, així que sempre és molt recomanable tenir una presentació que ens serveixi de guió, primer per no oblidar-nos cap títol i segon per recollir els 4-5 aspectes principals de cada document. Això serà especialment útil en aquells documents que no haguem llegit.
Recomanem que aquesta guia sigui senzilla i minimalista. El protagonisme és pels llibres i l'alumnat, no pel material auxiliar d’aquesta. 

4. Inici i final. Comença i acaba la presentació amb els llibres més sorprenents. Això capta l’atenció dels adolescents i quan irremeiablement aquesta comenci a minvar la podràs tornar a recuperar amb la part final de la presentació. Nosaltres comencem amb els còmics i manga (un format que té poca o gens de presència a l’aula i acabem amb les guies sobre sexualitat adolescent per a públic adolescent).

5. Naturalitat. Parla sobre feminisme, masclisme i sexe d’una forma natural, evita el paternalisme, el col·locar-te a una posició superior o de judici i fes-los partícips que tenim llibres sobre sexualitat a la biblioteca, perquè la sexualitat és una de les necessitats més importants dels éssers humans.
Nosaltres comencem a parlar d’aquests llibres presentant la Piràmide de Maslow. Els adolescents agraeixen moltíssim que dins de l’escola algú visibilitzi que el sexe i la sexualitat són molt importants.

6. Participació. Durant la presentació fes preguntes, obre't a la participació de l’alumnat i tingues en compte que si la presentació els sembla avorrida, relacionaran els llibres amb l’avorriment.

7. Temporització. Si reservàvem uns minuts de l’activitat amb l’objectiu de generar la sorpresa, ara reservarem uns minuts finals de l’activitat per crear adherència. Que puguin tornar a fullejar o llegir els llibres ara que ja coneixen tots els títols. A més a aquesta part final de l’activitat l’alumnat podrà fer préstec o que els pugui reservar, en cas que els documents estiguin exempts de préstec perquè estiguin disponibles per a les futures sessions.


Bibliografia
DÍAZ DE QUIJANO, FERNANDO. “La lectura en España: "deserción espectacular" a partir de los 15 años”. [en línia], dins de, El Cultural : revista de actualidad cultura. Madrid : El Cultural Electrónico, 22-01- 2019.
Disponible a: https://elcultural.com/La-lectura-en-Espana-desercion-espectacular-a-partir-de-los-15-anos
[Consulta 29-11-2020]


Carlos Ortiz
Biblioteca Institut Teresa Pàmies


Comentaris