BÉ per la BE - La biblioteca escolar, un dret irrenunciable-


BBM, l'Espai Llamps i Centelles, l'Associació Rosa Sensat i la col·laboració de les Biblioteques de L'H vam organitzar el passat dissabte 30 d'abril a la Biblioteca Tecla Sala de L'Hospitalet del Llobregat una trobada.

Una matinal que pretenia oferir diferents mirades però que sobretot va deixar ben clar el dinamisme de la biblioteca escolar i la del bibliotecari/a que la porta endavant malgrat les evidents dificultats que han imposat la pandèmia i l'escàs interès i pressupost real que hi dediquen les polítiques educatives del país. 


Els assistents varen poder gaudir així mateix de l'exposició 25 imperdibles preparada per l'Associació de Mestres Rosa Sensat i disponible per al gaudi dels centres educatius.  

1a ponència  a càrrec de la Foix Ortiz i la Iolanda Bertran de l'escola Mas i Perera de Vilafranca del Penedès. Van exposar el seu guardonat projecte L'essència de l'escola: la biblioteca Mas i Perera i van desgranar un interessant mostrari d'estratègies i activitats adreçades al Claustre i a l'alumnat. I això tant en l'eix de treball del gust per la lectura com en el de la lectura per l'aprenentatge. Tant pel vessant literari de la lectura com per la lectura en la recerca d'informació. 

Podeu gaudir de tota la ponència en aquest enllaç.



2a ponència  a càrrec de en Carlos Ortiz, bibliotecari de l'Institut Teresa Pàmies va donar una mirada de la biblioteca escolar més enllà de la lectura. Després d'un petit intercanvi de visions, va conceptualitzar la biblioteca escolar i va ensenyar el catàleg de serveis que ofereix tant al professorat com a l'alumnat de l'Institut. Va mostrar el possible valor pedagògic del vídeo joc i ens va exposar com i perquè el  moviment Maker té un lloc a la biblioteca dels centres educatius.

Podeu seguir tota la conferència en aquest enllaç 


 

Al migdia vàrem fer una pausa tot visitant l'Espai Llamps i Centelles. Allí ens esperaven algunes sorpreses: música en viu, un brindis pels 25 anys de Bibliomèdia i el personatge de la TALPETA in person!!
De retorn a la sala ens vam trobar una exploradora esperant-nos! La tercera ponència.


3 a ponència  a càrrec de la Raquel FernàndezNellie Bly esperant-nos a la porta per fer un tomb al seu meravellós Laboratori de lletres i imatges: la volta al món. La Raquel ens va fer un relat de la seva experiència en la creació de laboratoris literaris, de com ha treballat aquest últim amb alumnes de P3 fins a 2n d'ESO, de quins són els seus referents. 

Podeu seguir tota la conferència en aquest enllaç


La cloenda de la matinal va anar a càrrec de Cecília Lladó, membre fundadora de BBM, va acomiadar la matinal demanant a les administracions sinceritat i honestedat i que no permetin que l'alumnat d'aquest país es perdi la riquesa personal i el guany acadèmic que és, com està demostrat, tenir una BE en condicions a l'escola. És a dir, amb una persona que tingui opcions reals de organitzar-la i sobretot de dinamitzar-la, amb pressupost i recursos tecnològics. I això d'una manera estructural com ocorre en el sistema educatiu andorrà amb la figura del tècnic pedagògic de la BE tant a primària com a secundària.


BÉ per la BE  - La biblioteca escolar,  un dret irrenunciable-

Moltes gràcies!

Comentaris