Llegir, per què? 1a Jornada educativa Mestra Maria Antònia.


Maria Antònia Hernández Sagarra
va ser mestra a l’Escola Pública de Torredembarra, des del 1932, on va crear la primera biblioteca d’aula de la vila i va donar suport a moltes noies perquè estudiessin i poguessin emancipar-se.

Era molt estimada al poble, fet que demostra que el seu nom s’atorgués en una consulta popular a la nova biblioteca pública de la vila l’any 2008. I novament, el passat 7 d’octubre, l’Ajuntament  de Torredembarra va voler reconèixer la petjada que va deixar nomenant-la filla adoptiva de la vila.

Coincidint amb el 52è aniversari de la seva mort la Biblioteca Mestra Maria Antònia va organitzar el 8 d’octubre la 1a Jornada educativa amb el seu nom sota el tema 
«Llegir, per què?».

La Jornada va començar de manera distesa amb un cafè i una invitació a que tothom pengés un cartell sobre per què llegim. L’alcalde va iniciar la jornada fent la inauguració de l’eix biogràfic de Maria Antònia fins al nomenament de filla adoptiva. També es podia observar objectes aportats per les seves alumnes d’aquella època.

A continuació es va portar a terme un debat sobre escola i lectura amb l’ex-conseller Josep Bargalló, la doctora en pedagogia Marta Camarero i la mestra i regidora d’educació Maria Gual moderat per la directora de la biblioteca Ana Merino, néta de Maria Antònia. En acabar aquest interessant debat vam poder gaudir d’un recital de poesia en clau pedagògica i d’humor amb el poeta Josep Pedrals.

En aquest debat es van poder escoltar coses molt interessants que resumim a continuació.

 1  Ens passem el dia llegint. Llegim els cartells de l’autopista, al comprar al supermercat, els whatssaps,... Però això és lectura de supervivència, la diferència és quan llegim per plaer i això no s’aconsegueix quan fem llegir a la força i si pensem que llegir és només llegir literatura.

 2  Ara es llegeix més que abans, perquè hem avançat com a societat i tothom té accés a l’educació i als llibres i la manera de llegir ha canviat.
Sempre s’han publicat molts llibres però els que perduren en el temps són per algun motiu. Hi ha llibres de qualitat i d’altres que no. Però està bé que es llegeixin aquests llibres, d’aquesta manera es pot saber que els bons són bons i que els llibres agraden o no i s’ha de tenir la llibertat d’abandonar-los. Aquí és on la biblioteca escolar juga un paper molt important seleccionant i aconsellant els llibres considerats de bona qualitat.

 3  Un dels temes estrelles sobre la lectura i l’escola, sobretot a secundària, són les lectures obligatòries. Es marquen als centres lectures que tothom hauria d’haver llegit alguna vegada a la vida però acostumen a tenir un llenguatge i dades d’una època que no són adequades per les edats en què es fan llegir. La tasca del docent hauria de ser posar les eines per tal que l’alumnat pugui llegir i entendre el llibre quan tingui l’edat necessària.
A l’alumnat se’ls acostuma a demanar un resum del què llegeix i això el que treballa realment  és la lectura instrumental  i la competència de saber trobar un resum a Google. Un club de lectura on tots llegim el mateix llibre i has de donar la teva opinió ja et porta indirectament a la lectura obligatòria si vols participar.
Seria ideal que l’alumnat pogués triar la lectura obligatòria que volgués però això implica que el docent en lloc de llegir un llibre n’hauria de llegir 30 diferents.

 4  Hi ha evidències científiques que mostren que la lectura ajuda a trencar desigualtats socials. Hi ha escoles que estan fent coses interessants en vers la lectura com els padrins lectors i les tertúlies dialògiques.
No és només l’escola qui porta cap al gust de la lectura, la família també és un component important. Per això des dels centres hem de fomentar el gust tant del nostre alumnat com de les famílies.
A tots ens agrada jugar i la lectura també es pot introduir a partir de jocs. Una forma de fer-ho són amb els laboratoris de lletres i imatges.

 5  No hem d’oblidar la lectura en veu alta, pràctica que s’estava perdent però que ajuda a millorar la pronuncia i la oralitat de la llengua, ja que es treballa més la part escrita. Llegir en veu alta només serveix si s’escolta i per això és millor els grups reduïts.
Avui dia hi ha un augment de l’audició de podcasts i audiollibres, però escoltar audiollibres es pot considerar lectura?

 6  La lectura necessita ser compartida. Quan els nostres infants aprenen a llegir els deixem sols. Cal continuar llegint en veu alta, fins i tot als adolescents.





Per mi les frases estrelles de la tarda han estat:

«Els docents són els primers que han de tenir gust per la lectura»
«Llegir és de revolucionaris»
«No és cert que no es tingui temps per llegir, sinó una gestió de prioritats.»
«Maria Antònia era una influencer de l’època»


Una estona molt divertida amb la guinda final d’un brindis de la DO Tarragona.

Raquel Fernández 




Comentaris