II ESCOLA d'ESTIU Biblioteca i Escola - Girona 2023

La II ESCOLA d'ESTIU BIBLIOTECA I ESCOLA organitzada per la Universitat de Girona va arrencar amb força amb una durada de dos dies sencers, l’11 i 12 de juliol, amb més de cinc cents participants

L’objectiu de l’esdeveniment era promoure i valorar les biblioteques escolars amb la complicitat de tota la comunitat implicada (bibliotecàries, mestres, famílies i altres professionals), mitjançant xerrades, tallers participatius, exposicions de bones pràctiques, recursos digitals, recursos materials i espais de trobada per tal fomentar el treball en xarxa.

En el Bloc de presentació de recursos va ser convidat Bibliomèdia, vam anar-hi una petita comitiva en representació d’aquest experimentat àmbit de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya.

Vam poder comprovar que la majoria de mestres joves gironines, desconeixen l’existència del grup que ja té més que celebrats el seu 25è aniversari, i van agrair el relat experimentat de la Sílvia Solé, membre del grup des dels seus inicis. Les oients coneixien l’experiència, primer esperançadora i després frustant, del programa Puntedu i totes van estar d’acord amb l’objectiu de Bibliomèdia d’establir i consolidar les biblioteques escolars de qualitat en els centres educatius. Van agrair el consell de la Sílvia que les jornades de Bibliomèdia serveixen per a no sentir-nos tan soles des de les nostres BE i, sobretot, per a compartir experiències que sempre ens enriqueixen.

L’Esther Carrascal, mestra coordinadora de la Biblioteca escolar del CEIP Torrent d’en Melis de Barcelona i nova membre del grup, es va encarregar d’exposar Bibliomèdia.
Què vol i defensa Bibliomèdia, especialment la voluntat que la biblioteca formi part del Projecte Educatiu, que hagi formació contínua literària dels mestres i bibliotecaris escolars i va insistir en la importància dels espais de relació, reflexió i d’intercanvi. 
Què pretenem continuar fent des del grup: publicació de llibres, articles i ressenyes, creació i promoció de jornades i trobades de reflexió i intercanvi, contacte i col·laboració amb especialistes, institucions i agents educatius i bibliotecaris, presencialment i en línia a les xarxes socials i el blog, i trobades del grup de coordinació. També va animar-les a visitar l’espai web on es poden trobar articles d'interès, entrevistes, recull de guies de lectura, publicació de ressenyes a la Revista Guix, resums de les jornades anuals, etc.

Va afegir que el curs 2023-24 hi ha previst tornar a fer una jornada per a intercanviar experiències i que hi ha el desig que aquesta vegada prengui el timó el nou grup de persones que han entrat a formar part del grup Bibliomèdia i que des de l’última Jornada celebrada en el 2022, Bé per les BE, estan duent a terme el relleu generacional que els fundadors del grup es mereixen i que la societat educativa necessita per seguir evolucionant i millorant.

La Núria Reichardt, nova en el grup, però molt experimentada com a mestra bibliotecària en La Selva, tant en primària com en secundària, l’institut s’ Agulla de Blanes va ser Puntedu des de l’any 2006, va recordar el caràcter reivindicatiu del grup Bibliomèdia i la necessitat tal i com estan les coses avui en dia, sobretot després de la pandèmia, de mantenir viva la lluita per aconseguir BE de qualitat.
Actualment va assegurar, cal remarcar la tasca
, de docents especialistes o tècnics bibliotecaris amb formació pedagògica que, des de la realitat dels centres educatius, treballen de valent i amb il·lusió per tal que la BE formi part del projecte educatiu del centre i arribi a tota la comunitat educativa fet que evidencia, que hi ha relleu generacional per poder continuar reivindicant les BE al cor de l’escola.


Des de Bibliomèdia vam convidar als asistents a formar part d’aquesta xarxa de professionals que cuidem i donem visibilitat a la Biblioteca Escolar amb convenciment i trajectòria. Les assistents a la presentació es van endur un punt de llibre de Bibliomèdia, amb un QR des d’on poder subscriure’s per rebre tota la informació del grup i ja han començat les demandes d’informació. 
Un fort agraïment a l’Eva Morell, responsable de tot el seguiment mediàtic, i a la Foix Ortiz, autora de la presentació, ambdues motor del renovat grup Bibliomèdia.

Va ser un goig ser a Girona convidats a participar d'aquesta II Escola d'Estiu Biblioteca i Escola i trobar-nos entre tanta gent que fa viure les biblioteques escolars. Ja tenim ganes de venir l'any vinent! 
Enhorabona ICE de la UdG per l’organització i els ponents. 

Comentaris