Cabàs lector a l'escola Santa Susanna


Un dels objectius principals de l’educació és aconseguir que els alumnes adquireixin una plena competència lectora, junt amb el gust i l’interès per la lectura com a element d’informació, de formació i de gaudi, per esdevenir autèntiques persones lectores.

La sensibilització i l’impuls per a la lectura no ha de ser només qüestió de l’escola o només de la biblioteca pública, sinó que ho ha de ser de totes dues institucions. Encara més, diríem que sense la implicació activa de la mateixa família, tampoc no arribarem a l’assoliment dels objectius que ens proposem.

Per tant és necessària la col·laboració entre la biblioteca escolar i la biblioteca pública, per tal de poder compartir i rendibilitzar recursos. I com a conseqüència d’aquesta col·laboració cal una programació de serveis i activitats de manera conjunta en l’àmbit educatiu, que queda recollida en el Pla  Local de Lectura. En el marc del qual cal inscriure totes les actuacions desplegades des dels dos espais de lectura: l’escolar i el municipal.


Des de fa anys, des de la biblioteca de l’escola, conjuntament amb la Biblioteca Municipal de Santa Susanna es treballa per la promoció de la lectura i per la creació de nous lectors.

 

El cabàs Lector és un nou projecte per fomentar la lectura que es va iniciar, a la nostra escola, al 2n trimestre del curs passat. El projecte està dirigit als més petits: nens i nenes de 3 a 8 anys (Ed. Infantil i Cicle Inicial), edat en que és imprescindible la creació i la introducció d’hàbits i si, entre els hàbits hi inculquem la lectura, probablement haurem aconseguit un futur lector.


Amb el cabàs lector pretenem involucrar a la família, ja que té una gran responsabilitat en el foment de la lectura en els seus fills i filles per tal d’ajudar-los a créixer. És important oferir iniciatives específiques a les famílies per a reforçar el paper imprescindible que tenen en la creació de l’hàbit lector i com a conseqüència intentem fomentar, també la visita a la Biblioteca Municipal. Els pares són el mirall dels nens, si els pares llegeixen i segueixen rutines lectores, segurament el nen/a també ho farà.

 

La proposta consisteix:

  • La família acompanya a l’alumne a la Biblioteca Municipal, amb  el carnet de la Biblioteca.
  • Cada nen/a ha d’escollir 5 o 6 llibres que li agradin per poder compartir-los amb la classe.
  • L’endemà els haurà de portar a la classe i presentar-los a la resta de companys.
  • Durant la setmana, els contes, estaran a la classe perquè la resta de companys en puguin gaudir.
  • Després d’un temps prudencial (aproximadament una setmana) un altre alumne els retornarà a la Biblioteca Municipal de Santa Susanna i repetirà la mateixa operació.
  • La biblioteca lliure una petita llibreta per anotar els llibres que es van agafant.


Val a dir que el “Cabàs Lector” és una iniciativa de la Biblioteca Municipal de Santa Susanna i els centres escolars del municipi. S’inclou dins del Pla Local de Lectura.






Anna Barrera (Escola Santa Susanna. Grup Bibliomèdia)

Comentaris