MES INTERNACIONAL DE LA BIBLIOTECA ESCOLAR


De tot el que hem llegit, n'hem fet substància.
Gerard Vergés


Aprofitant que el mes d’octubre se celebra el Mes internacional de les biblioteques escolars, us deixem constància de les nostres reflexions.

El primer acostament a la lectura s’ha de fer des del càlid clima de la família, des de les primeres edats. L’adult llegeix i l’infant escolta, retè, imagina, queda impregnat per la meravellosa màgia dels contes.



La llar d’infants i l’escola han de continuar vessant a les oïdes de la infantesa el miracle de les paraules i de les històries. Més que com a una obligació, han de viure la lectura com a un autèntic plaer. Els agrada llegir, deixar-se engolir per la curiositat que ens fan desvetllar les històries que ens acosten a la vida i les que ens allunyen d’ella cap un món de diversió i fantasia.
DSC03680.JPG

Ja, a l’escola, les lectures s’han d’obrir als llibres de coneixements, per a començar a veure que hi ha múltiples maneres de llegir, una d’elles ‒i no menys important‒ és la de fer descobriment del món, de les seues curiositats i explicacions, el món animal, la geografia, els països, l’art, la ciència,...

Quant a la lectura a l’institut, el que cal és orientar-los en la tria de les seues lectures, per tal que consolidin la seua trajectòria com a persona lectora.


És necessària la biblioteca escolar?
Sembla no ser-ho al nostre país, amb prou feines tenen una existència com cal. Va haver el lloable intent del Programa d’Innovació Educativa Puntedu, l‘empenta del qual podem veure reflectida en el bloc de biblioteques escolars que recull la incansable activitat de més de 250 centres. Però acabat el projecte, la seua continuitat es deixa en mans de la voluntat dels centres .


foto Àngels.jpgTot i les mancances ‒que la crisi econòmica ha fet que es facin més grans‒, és gràcies a la implicació de moltíssimes persones, de moltíssims centres, que la comunitat educativa pot disposar d’unes biblioteques actives i engrescadores. Ara bé, també s’ha de reconèixer que sense un professional amb plena dedicació i uns recursos adequats, les biblioteques escolars no podran esdevenir una eina (un actiu o un factor) clau en l‘èxit de l‘adquisició d‘habilitats i coneixements necessaris en l’aprenentatge al llarg de la vida, que és el nou paradigma educatiu que ens planteja la presència de les noves tecnologies en l‘educació.


20150310_110350.jpg

Tots tenim clar que encara queda molt camí a recórrer  i cal avançar en la consolidació de les biblioteques escolars, considerades com a cor de les escoles i motor de la lectura. Per este motiu apel·lem a l’administració escolar, als professionals de l’educació, a les autoritats municipals i a les famílies per disposar en un futur proper d’unes biblioteques escolars dignes, suficients i professionals per a una millor formació d’una ciutadania amb criteri i amb igualtat d’oportunitats per a tothom.




Comentaris

Publica un comentari a l'entrada