Jornada Bibliomèdia 2017

Taller "Laboratoris de lletres i imatges  a l‘escola" 



Nosaltres, docents, estudiants… d’arreu de Catalunya hem tingut la sort de poder compartir i nodrir-nos d’aprenentatge, de fer nostres uns valors fonamentals, desenvolupar la nostra imaginació i entrar en el món d’una cultura que fa de la lectura i de l’escriptura un dels pilars fonamentals.


He viscut de molt a prop amb l’Alicia la important tasca de crear una atmosfera convenient per a les activitats, on l’estimulació dels interessos de les persones i la promoció d’un marc de motivacions, són imprescindibles per gaudir dels aprenentatges, per llimar les diferències socio-culturals, disposar de les mateixes oportunitats propiciant, en conseqüència, la inclusió i la cohesió social.

La necessitat d’explorar, d’investigar, de descobrir el que hi ha a l’altra banda de la porta ens posa en el camí que no podem viure amb restriccions, sinó que hem de créixer sense inhibir la nostra natural curiositat i el nostre comportament exploratori.
La lectura és una font de plaer i de coneixement que ha d’existir per identificar-nos amb els altres i els nostres sentiments.

L’Alicia en diferents versions, tipologies de text, àlbums il·lustrats… ens ha permès endinsar-nos en un món màgic on la vehemència de les formadores ens ha arribat al cor i ha estat capaç de despertar el nostre interès i entusiasme. La lectura en veu alta, el tastet dels dolços, el bon vi, el bosc meravellós i encantat, la decoració, la intriga i la delicadesa dels detalls, el silenci, el xiuxiueig dels comentaris, els somriures a les cares, la pau del moment, la invenció creativa, el fet de compartir, de tocar, d’abraçar la lectura, les interconnexions de les vivències… són moments especials que queden per sempre i mai marxaran. 



Aquestes jornades ens han fet creure que els llibres són una veritable eina de millora de la qualitat de l’ensenyament i nosaltres els docents hem d’estar disposats a integrar-la en la nostra pràctica educativa. Això ho podem plantejar amb l’objectiu de canviar el punt de vista de què pot oferir la biblioteca al de què necessita l’alumne que la biblioteca li pugui oferir.


Cristina Olivares
Escola Torrent d'en Melis
Barcelona






Comentaris