Jornada de Literatura Infantil i Creixement emocional.



El passat dissabte 25 de novembre l’Institut de la Infància va celebrar una Jornada de Literatura Infantil i Creixement emocional.

La trobada, que va tenir lloc a Sant Cugat del Vallès, anava dirigida a educadors, professionals del món de la infància i amants de la literatura infantil, i va oferir l’ocasió de viure una formació intensa, emotiva i apassionant, en la qual els participants van descobrir formes diverses d’apropar-se als contes.

La immersió en el món màgic dels llibres es va realitzar dins una atmosfera molt especial, fidel a l’objectiu de l’Institut d’oferir una formació innovadora, de qualitat, transversal i interdisciplinària, on la reflexió i el diàleg serveixin per a aportar respostes a les necessitats dels nens i dels adults què els acompanyen en el seu creixement. De la mà d’autors, il·lustradors, psicòlegs, bibliotecaris, mestres i experts, vam poder endinsar-nos en l’univers de la literatura infantil per a contemplar-la des de múltiples mirades i viure-la a través de diferents experiències.
La recepció ens va permetre, al llarg de mitja hora, començar a contactar amb els contes en el Chill Out, un espai únic i inspirador que permet gaudir de la lectura d’uns llibres especialment seleccionats: i sempre acompanyats del so d’un piano què ens invita a entrar en un clima de calma i relaxació. La creació d’aquest entorn no només respon a l’objectiu d’oferir una experiència estètica, sinó que forma part de la filosofia de l’Institut de fusionar literatura amb continguts de qualitat, experiència sensorial i vincles emocionals.

La Jornada es va inaugurar amb la conferència de Jaume Centelles, mestre durant més de 40 anys, referent per excel·lència de la biblioteca escolar i gran coneixedor i amant de la literatura infantil i juvenil. La seva intervenció, com sempre brillant i suggeridora, ens va invitar a pensar sobre els afectes i efectes dels contes.



Seguidament vam poder gaudir de la companyia d’una gran autora, Anna Llenas, que ens va venir a presentar el seu últim treball Talpet terratrèmol. Un àlbum il·lustrat protagonitzat per en Talpet, qui tot ho toca, es distreu, perd les coses, no para quiet...: per això li diuen pesat, mal educat, impulsiu, dolent, hiperactiu.... Amb l’Anna va conversar Verònica Bronstein, psicòloga i directora de l’Institut de la Infància, en un interessant diàleg que ens va apropar des d’una altra mirada al món dels nens inquiets i moguts.

Després del descans, al llarg del qual vam gaudir del Chill Out de contes amb concert de piano en directe, Verònica Bronstein i Ana Belén Jarillo, educadora infantil i fundadora de Bressol de Contes, ens van fer reflexionar sobre el desenvolupament emocional dels nens i la seva relació amb la literatura infantil. Què volem dir quan parlem d’ ”educació emocional”? Cal substituir terminologies que per excés d’ús han anant perdent la seva significació? Com intervé la literatura en el creixement emocional dels infants?

Així vam arribar a la pausa per a dinar. A la tarda, la Jornada es va reprendre amb la intervenció de Marta Ferrer i Anna Rodríguez, ambdues mestres de l’Escola Montessori Palau de Girona i amb una àmplia formació en Educació Infantil i Primària. Elles van compartir amb nosaltres la pedagogia Montessori, i especialment la seva mirada sobre la literatura infantil.
Tot seguit van arribar les recomanacions, de la mà d’Ariadna Bonet i Núria Vouillamoz, bibliotecàries d’escola. Ens van obrir el fantàstic món dels àlbums il·lustrats, mostrant-nos llibres captivadors que a través de la seva màgia ens permeten parlar amb els nens d’emocions, sentiments i valors, i ens ajuden a descobrir el món que ens envolta.
 

La Jornada es va tancar amb una activitat en el Chill Out de contes, on la Diana Comes, mestra, formadora i psicopedagoga, ens va invitar a participar en una dinàmica amb els contes com a protagonistes. I, per últim, una valoració final de la Jornada guiada per Roser Grivè, amb l’objectiu d’avaluar tot el que havíem viscut al llarg del dia ajudant-nos d’il·lustracions de llibres. 


Una reflexió conjunta i participativa, què ens va permetre tornar a passejar pels paisatges recorreguts durant la Jornada i constatar la riquesa de la literatura infantil, el seu valor indiscutible en el desenvolupament emocional de l’infant, i la importància d’aportar múltiples i noves mirades que ens permetin redescobrir la màgia dels contes.

Verònica Bronstein
Núria Vouillamoz

Institut de la Infància


Comentaris