Escola d'estiu de Literatura Infantil i Juvenil al Monestir de Montserrat




I ja en van nou!

Jornades Internacionals sobre festa, joia i cançó en la Literatura Infantil i Juvenil.


Les festes de l'any i les formes de la literatura oral popular a càrrec de Cinto Torrents va retornar les cançons, refranys i dites relacionades amb la vida i les feines del camp.

L'Àlex Carrera i la Gemma Pla van explicar el projecte La glosa a l'escola que es porta a terme a l'escola Puig d'Arques de Cassà de la Selva. Els seus alumnes s'inicien de ben petits en la cançó improvisada.
L'Artur Gaya i en Jordi Fusté van proposar la recuperació de l'hàbit de cantar en la seva xerrada La cançó popular i el Cicle de Terra: ahir i avui.
Manuel Barrios, director del programa Una mà de contes, va comparar el món de l'escriptura amb el món audiovisual.
Es va presentar l'òpera Rock "Ombres i maduixes" Verdaguer, cançons populars per a joves a càrrec d'Arnau Tordera i Pere Tió.

Amb Literatura i emocions a l'escola. Interrogants, reptes i algunes propostes, la Vanesa Amat i la M.Carme Bernal, professores de Didàctica del Llenguatge i Literatura Infantil de la UVic-UCC, van convidar a reflexionar sobre la pròpia experiència literària...
La Montse Ginesta, il·lustradora i editora, va parlar de la il·lustració com un llenguatge per ensenyar el món en la seva ponència Il·lustracions i dibuixos en els llibres infantils i juvenils. Darreres tendències.
Glòria Bordons i Joan Portell van parlar sobre Com engrescar els joves a trobar el gust per la Literatura, moderats per Vanesa Amat.

L'últim acte va ser l'Homenatge a Jaume Centelles, mestre-bibliotecari, company de Bibliomèdia des dels seus inicis, gran persona, que ha dedicat el seu dia a dia a invitar a la lectura no només als alumnes de la seva escola sino a tots els mestres i les mestres que l'han volgut escoltar.

I com sempre, van estar tres dies envoltats per la màgia  del meravellòs entorn de Montserrat. La visita a la biblioteca, al jardí, la ruta artísticoliterària, l'espai de cafè i conversa, els contes sota les estrelles... van fer de la trobada alguna cosa més que una escola d'estiu.

La nostra companya Assumpció Vila va tenir la sort de poder assistir a aquesta "festa" i ens ha escrit una memòria completa  per tal que no ens en perdem ni un detall.

Pot ser una bona lectura per aquests dies d'estiu!






Comentaris

  1. Un homenatge merescudíssim.
    Moltes gràcies i bon estiu.

    ResponElimina
  2. Molt interessant, encara que no vaig poder assistir amb aquesta memòria tan detallada serà com si hagués estat allà. Moltes gràcies.

    ResponElimina
  3. Felicitats per la crònica tan detallada, Assumpció. Vaig tenir la sort de compartir algunes sessions a Montserrat i crec que l’ensenyament que em vaig emportar va ser a nivell humà més que no pas de coneixements (que també!).
    De tot el que vaig viure em quedo amb l’estoneta de narració de contes la segona nit, compartir emocions i aromes de Montserrat (ejem, ejem!) i alguna que altra sorpresa més amb la presència màgica de les estrelles i al Fons, molt al fons, els focs artificials de la festa major de Terrassa.
    Recomano, especialment, si podeu, que si participeu de la propera escola d’estiu de Montserrat (serà la desena) us quedeu a dormir a les cel·les o a l’hotel perquè la sensació de les muntanyes i l’ambient que es respira un cop els turistes marxen és impressionant.
    Si voleu complementar l’escrit, trobareu una petita entrada al meu blog (https://jaumecentelles.cat/2018/07/09/records-de-lescola-destiu-de-montserrat/).
    Bon estiu, descanseu i llegiu alguna bona novel·la que segur que us farà bé.
    Jaume

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada