MICEL·LÀNIA | 20a. Trobada de Bibliomèdia 2019


El passat dissabte 16 de març va tenir lloc la 20a. Trobada de Bibliomèdia. A les 9.10h alguns dels assistents, expectants, ja voltaven per la Casa del Mar i pocs minuts més tard ja s’iniciava una breu presentació de la jornada.
Cecília Lladó de Bibliomèdia
 va recordar als presents la propera inscripció al Màster oficial Biblioteca escolar i  promoció de la lectura de la UAB; entre els assistents es trobava la coordinadora d'aquest i es va oferir per aclarir qualsevol dubte dels possibles interessats.


Mònica Badia, de forma molt didàctica, ens va
parlar sobre un punt concret de la Formació Interna de Centre (FIC), el Pla de Lectura de Centre (PLEC) i sobre la necessitat de disposar-ne a cada centre. Ens va parlar sobre els 3 eixos (saber llegir, llegir per aprendre i gust per llegir) i sobre les diferents fases per elaborar un PLEC. Actualment els materials de suport es poden trobar en obert al Wiki ateneu.xtec.cat i s’ha fet una important aposta pel disseny dels materials, més senzills i sintètics, i per la utilització de formats més atractius i actuals (infografies, vídeos). El PLEC ha de donar coherència a la competència lectora i orientar, ajudar i donar suport al PEC, a més de ser una oportunitat per reflexionar i fer línia d'escola.

Després d’aquesta primera intervenció vam fer la pausa-cafè, per retrobar companyes i conèixer-ne de noves.





Novament a l’auditori va ser el torn de la Gisela Ruiz directora de la Biblioteca
Elisenda de Montcada, a Moncada i Reixac. La Gisela Ruiz, ens va explicar com va ser el seu viatge d’investigació a Nova York per explorar la relació entre la Biblioteca Pública i la Biblioteca Escolar. Allà va observar el model i, com a resultat, actualment ofereixen tot un conjunt d’activitats de suport a les escoles que pretenen treballar diferents objectius: viure els clàssics, conèixer il·lustradors, apropar els adolescents a la Biblioteca Pública amb activitats semblants a escape rooms amb títols tant suggerents com “I si estiguessis en guerra?”, activitats vinculades a la ciència ficció per als més petits, suport a estudiants de batxillerat per fer bons treballs de recerca, etc. Des del públic ens van recordar que les biblioteques escolars també poden beneficiar-se del servei CEPSE del Departament de Cultura, especialment pel que fa a préstec de lots de llibres per als clubs de lectura.  

I va arribar el torn de l'Albert Correa . l’Albert Correa, mestre i bibliotecari, que amb més de 18 anys vinculat a la Biblioteca Escolar del Col·legi Sant Andreu ens va mostrar a través d’una ponència molt visual i amb tocs d’humor, com tot és possible sempre que hi hagi voluntat i molta feina al darrera. Així doncs van trigar entre quatre i cinc anys per aconseguir enllestir tota la part de gestió que implica una biblioteca (catalogació, préstecs, etc.) i tenen una àmplia experiència en la seva dinamització.
Disposen d'un gran ventall d'activitats per ensenyar a realitzar cerques de qualitat: amb “La volta al món” treballen de forma transversal diferents matèries; un programa de ràdio, que suposa dues a tres setmanes de preparació prèvia a la gravació i una important feina de treball en equip. Activitats com booktubers, i altres molt originals com els Emoticontes o els Bookfaces. Un dels exemples que més ens va sorprendre a tots els assitents va ser l’ús que fan de la realitat augmentada mitjançant la incrustació de vídeos de l’activitat booktubers a les portades dels llibres.

Marta Cava gairebé al final de la jornada la Marta Cava ens va fer un molt bon resum de les Directrius IFLA per a la Biblioteca Escolar. L'objectiu de l'IFLA és donar llum a les biblioteques escolars i als professionals que les gestionen. 


Després de la seva intervenció va arribar el torn de la Cloenda, des de Bibliomèdia es va fer una crida a la col·laboració dels assistents per, entre d’altres, poder seguir realitzant jornades tan enriquidores com aquesta que permeten a més, reivindicar la figura de la Biblioteca Escolar i del professional que la coordina. Ens vàrem despedir amb un Fins aviat! Us hi esperem!


Comentaris