ANY BROSSA des de la Biblioteca


BROSSA. Poesia PER QUÈ?
La Poesia és una eina imprescindible per aprendre a gaudir de la vida i des de la Biblioteca la treballem a tots els cicles en una de les sessions com a mínim. Aquest 2019 és l'any Brossa i la mestra de música engrescada amb el projecte Cantània, va demanar-me fer una sessió sobre aquest poeta amb els infants de quart. Aquesta sessió-taller es va anar transformant i la vaig dur a l'Escola Pla de les Vinyes i a l'Institut Vila de Gràcia  a qui agraeixo la confiança. Brossa permet fer una aproximació molt visual i conceptual a la seva obra i en una societat on el llenguatge de la imatge és tant present, els alumnes s’engresquen a treballar-hi fàcilment.
Una sessió de Biblioteca és un viatge a un univers preciós, pensant així cuido la presentació de cada sessió. Els alumnes han de percebre l’experiència que se’ls presenta, de manera que els engresqui a descobrir i endinsar-se en el llibre que presento. Per aquest taller vaig fer servir diferents objectes, a mesura que anava descobrint-los, els alumnes podien anar vinculant a l’explicació 
el poeta i el seu llenguatge. Com diu la Marta Roig, cal tenir present el que és important: el llibre que volem presentar; així doncs no hi ha d’haver objectes que ens distreguin, tot ha d’estar pensat per a la finalitat buscada que és descobrir l’univers dels poemes de Joan Brossa.


BROSSA, QUI?
Qui era Brossa? Com era i com va viure el moment històric que li va tocar? Com va utilitzar la llengua (les lletres i les paraules) per expresar-se? Per fer aquest taller d'acompanyament a la descoberta de la poesia visual de Brossa, necessitarem haver-nos documentat prèviament per ajudar a ampliar el contingut de l’univers de Brossa en els poemes visuals que llegirem.


Al respatller de les cadires posades en cercle, els alumnes hi trobaran poemes de Brossa del libre objecte: Ou amb dos rovells. Convidem a llegir-los. En fem una lectura visual, objectiva i subjectiva. Què creiem que ens diu Brossa? Descobrim que la poesia l’hem de llegir com un regal. Hi haurà poemes que ens agraden, altres que no ens transmeten res (per ara), n’hi haurà altres, que ens serviran d’eina per encarar la vida, i també altres, que seran tan dolços que pensarem a compartir-los.

COM BROSSA!
 1 
  Proposem als alumnes buscar una paraula que signifiqui alguna cosa important per a ells. Aquest significat, serà el missatge que els ha d’ajudar a expressar aquest sentir, a través del llenguatge visual que Brossa ens apropa.
Necessitarem posar a l’abast dels alumnes, un paper i un llapis per cap, tisores i cola, també elements de l’univers de Brossa com les cartes,lletres i signes de puntuació, ja retallades o no, grans i petites, negres i vermelles, majúscules i minúscules. Ara sí que comença l’essència del taller. Ens expressem construint un poema visual partint del significat de la paraula que hem pensat.
 2  En aquest punt nosaltres haurem de passar desapercebuts i fer tan sols d’encoratjadors de la creació que els alumnes estan pensant, provant, experimentant, per intentar trobar el que volen expressar amb aquest nou llenguatge.
Acompanyant la por del full en blanc veurem que a poc a poc, els alumnes troben la manera de sentir-se satisfets amb el que creen.
 3  Un cop acabat, hauran de posar un títol a la seva creació, tal com hem vist que feia Brossa. El títol serà el cap de fil que farà obrir el poema a l’altre, al qui el rep? Aquí els alumnes es troben davant d’un altre exercici de poesia; què vull dir?, què no vull dir?, vull que hi hagi sorpresa? Com vull que sigui una picada d’ullet?
La part final del taller consisteix a compartir aquests poemes visuals, en veu alta o exposant-los tots junts en una cartellera a l'abast de tots els alumnes i personal de l'escola.



MÉS BROSSA... Ens queda un pas més. Ens atrevim a fer un Poema-Objecte? 
Aquí les mestres de visual i plàstica tenen un camí a seguir, des de la Biblioteca hem sembrat les lletres, les paraules, ara “tocar-les” pot ser un altre pas interessant. La màgia de Brossa sempre pot continuar.


Compartint poesia a l’escola i fent-la sortir de la Biblioteca descobrim poemes dibuixats, amb les lletres com a element visual poètic i comunicador. Aprenem a buscar l’univers que ens ofereix cada poema. Juguem a recitar poesia i veiem com tots ens hi parem a jugar, perquè la poesia és com vaig llegir una vegada, l’aliment de l’ànima.

En aquests enllaços hi ha l'agraïment i la informació que m'ha servit per preparar aquest taller. 

Agraeixo la inspiració per explicar els regals de la poesia a Helena Erviti - Professora de llengua i literatura de secundària.
Fundació Joan Brossa - Molta informació per part d'estudiosos de l'obra del Poeta.
Twitter de la fundació on és repiulen moltes experiències, entre altres les relacionades amb la poesia i l'escola. 
App  Aplicació gratis per iPad. Projecte de Mariela Heredia.
Web viu la poesia  Projecte dirigit per: Glòria Bordons i Lis Costa . És va activar el 2004 amb la idea d'oferir recursos i material sobre poesia contemporània per a mestres i professors de tots els nivells educatius.

Eva Morell Farrús
Biblioteca Ricardo Alcántara de l'Escola Folch i Torres a Esplugues de Llobregat

Comentaris