TROBADA BIBLIOMÈDIA de QUATRE TALLERS SIMULTÀNIS | " La màgia de Brossa"

És dissabte, fa bon temps i unes quaranta persones ens reunim a l’Escola Pla de les Vinyes a Santa Coloma de Cervelló. El motiu? S’hi celebra la trobada anual del grup Bibliomèdia, un dels grups de treball de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica.
Entre les persones assistents hi ha mestres, professores, bibliotecàries, tant de la biblioteca pública com d’escoles i instituts, i, fins i tot, la regidora d’educació del poble. Tot d’apassionades de la literatura infantil i juvenil, del plaer de la lectura i de les biblioteques en general.


La jornada comença amb la visita a les dues biblioteques escolars del recinte. Se’ns explica que la biblioteca “gran” ara s’anomena
Biblioteca Valentí Gubianas. El nom sorgí en honor a l’il·lustrador que manté un fort vincle amb l’escola des que va rebre una carta de l’alumnat i van començar una correspondència que ha acabat amb la visita periòdica de l’artista de la Garrotxa. Ell també participà en el redisseny d’aquesta biblioteca innovadora, que com moltes altres ha passat de ser una aula més on s’hi trobaven els llibres de lectura i consulta a ser un espai acollidor, amb espais de lectura, sessions de contacontes i una infinitat més de petits detalls que conviden a endinsar-s’hi i quedar-s’hi a passar una bona estona. Una estona que tota l’escola pot gaudir, ja que cada grup-classe hi té assignada una hora setmanal. També se’ns expliquen activitats de dinamització de la biblioteca que s’hi duen a terme i com la funció de préstec la duu a terme l’alumnat de 6è.
Les primeres convidades a parlar són la Glòria Durban i l’Elisenda Suarez, membres de l’equip de biblioteca dels Jesuïtes del Clot (Barcelona). La seva exposició, “El gaudi de la lectura dins els projectes lectors d’etapa. Propostes didàctiques i marc d’actuació”, gira al voltant de quines accions es duen a terme des de la seva biblioteca i el seu centre per impulsar el gust per la lectura i la competència lectora. Se’ns detallen les accions concretes que es fan a cada nivell, des de la presentació de l’espai biblioteca amb totes les possibilitats que ofereix fins al desenvolupament de l’alumnat com a lectors. Amb els més petits es potencia molt l’experiència lectora, despertar l’interès i oferir materials de qualitat. A mesura que es van fent grans, se’ls presenten varietat de lectures perquè desenvolupin els seus gustos i la seva tasca se centra més en l’acompanyament lector. Finalment, l’alumnat acaba coneixent-se com a lector i desenvolupant l’hàbit lector. 

Al llarg de la ponència se’ns expliquen activitats concretes a la biblioteca: un Trivial sobre la biblioteca, el termòmetre per veure quin tipus de lector/a és cada alumne/a, el TOP 5 amb els llibres que més han agradat per nivells, el joc de les portades, booktrailers, apadrinament lector... Però el desenvolupament lector no només es potencia des de la biblioteca, amb el projecte escolar també des de l’aula s’impulsa el plaer per la lectura i per exemple després de dinar, a cada classe, el mestre o la mestra explica un conte i hi ha biblioteques d’aula. L’AFA també hi col·labora, amb per exemple la lectura de contes els divendres a la tarda , la teatralització d’un clàssic per Sant Jordi o la nit a la biblioteca amb els de 4rt de primària un cop cada curs. Així tota la comunitat educativa es veu involucrada en la transmissió del gaudi de la lectura.


Després d’una pausa amb esmorzar gràcies al grup Bibliomedia i a l’escola Pla de les Vinyes que ens convida, tenen lloc els tallers.
Hi ha quatre tallers simultanis:

A “Eines digitals per a facilitar la gestió de la biblioteca escolar”a càrrec de Carlos Ortiz, bibliotecari dels Instituts Menéndez Pelayo i Teresa Pàmies de Barcelona.

“Debat a bat a l’escola. Després del després”a càrrec de Mónica Mellado, bibliotecària de la Biblioteca Pilarin Bayes de Santa Coloma de Cervelló.

C  “La Creació de Minimons”a càrrec de la Núria Vouillamoz bibliotecària de l’escola Gerbert d’Orlhac  de Sant Cugat’ i membre de l’Institut d’Infància.

D  “La màgia de Brossa”a càrrec de l’Eva Morell, bibliotecària de l’escola Folch i Torres d’Esplugues del Llobregat.



Jo personalment assisteixo a aquest últim, 
“La màgia de Brossa” més adreçat a Secundària on ara imparteixo classes.


Només entrar a l’aula on es duu a terme el taller de l’Eva Morell Farrús, ja t’endinses en el món Brossa.
Les cadires estan disposades en cercle i a cada una hi ha enganxat un poema de l’escriptor i mag de les paraules. Al terra s’hi troben tot de lletres escampades i en dues taules hi podem trobar tot d’objectes de l’univers Brossa, des d’una bombeta fins a un clau passant per cartes, llibres, botons, cabdells... entren ganes d’explorar. Al costat de la pantalla que l’Eva empra per acompanyar el seu discurs, un esquelet que forma part de l’aula on ens trobem duu el característic barret Brossa i un poema penjant del coll. Tot suma.


Un cop tothom s’asseu comença la classe i, durant una hora, ens convertim en alumnes bocabadats amb les explicacions i la posada en escena de l’Eva. Transmet una passió que donen ganes d’imitar. Comença preguntant-nos què és per nosaltres la poesia. I ens ho explica amb una metàfora. Ens presenta quatre capses que per ella simbolitzen què és o què pot ser la poesia. La primera que obrim conté farigola, romaní, una petxina... fa despertar els sentits, com la poesia. La segona té tot de xocolatines, mmm! La poesia, com els dolços, està feta per ser compartida. La tercera, sorpresa! No hi ha res! Però què és això!? Bé, la poesia a vegades també és això, a vegades per a nosaltres és buida de sentit, potser cal tornar-hi més endavant, o no està feta per nosaltres... La darrera és una pedra. I per a què serveix una pedra? Bé, una pedra pot servir per jugar, per subjectar papers, per decorar... i pot ser una arma. I aquesta és la poesia de Brossa, la poesia com a arma. A partir d’aquí ens endinsem en la vida de Brossa, que explicada per l’Eva sembla fascinant. També, evidentment, anem coneixent la seva poesia i llegim les poesies de les nostres cadires i de tot el voltant... i acabem creant. Perquè el taller acaba amb tots i cada un de nosaltres fent un poema brossià a partir d’algun hashtag o alguna cosa que volem reivindicar. Exactament com ho faria el nostre alumnat.

A dos quarts d’una ens retrobem tots al gimnàs on hem començat la jornada. L’última presentació del dia, “La lectura entre els joves amb mirada positiva” és una taula rodona moderada per en Joan Portell, mestre, escriptor i expert en lectura, amb dos convidats molt especials, l’Àlex i l’Aina dels Jesuïtes del Clot, joves amants de la lectura. També hi havien d’assistir alumnes de l’institut Joan Pelegrí de Barcelona. Com que no hi han pogut ser, se’ls ha entrevistat a la biblioteca del seu institut i en una era tan digital assistim a una presentació mig virtual mig presencial, amb l’alumnat del Joan Pelegrí presentant una resposta a una pregunta de la seva bibliotecària i en Joan, l’Àlex i l’Aina comentant-la i dient-hi la seva.  

Comencen parlant de l’hàbit lector entre el jovent. Hi ha una tendència a creure que ara es llegeix menys per part dels joves, i es comenta que ells creuen que es llegeix poc, sí, però que no menys que abans. Surt de relleu el tema de les consoles i pantalles (mòbil, tauleta, ordinador...) i la preocupació per aquesta addicció. És cert que aquestes distraccions abans no existien, però n’hi havia d’altres, i aquesta addicció no és només del jovent, com bé comenten els joves que diuen que al metro veuen tots els adults amb el mòbil mentre ells – una excepció, ja ho saben – treuen un llibre per anar llegint. Se’ls pregunta què fer per llegir més i no hi ha una fórmula màgica.
Es parla de com a vegades veure una pel·lícula et fa anar a buscar el llibre original o a la inversa, com és de clau la intervenció de familiars i bibliotecaris amb les seves recomanacions i exemple lector, de la mala visió que es té entre els joves d’aquells que llegeixen, de les lectures obligades, que a vegades agraden i d’altres no, de tertúlies, booktrailers, blogs...
El tercer punt tractat és la biblioteca escolar. Es comenta la seva adequació per la proximitat, no haver-s’hi de desplaçar, tot i tenir menys varietat que la biblioteca pública. També expressen que anar a la biblioteca escolar ajuda a crear lectors i es parla de com involucrar l’alumnat en la tria de llibres.
D’aquí es passa a comentar què llegeixen els joves d’avui dia. Hi ha de tot. Igual que en els adults, cada un dels participants té uns gustos diferents i realment abracen una gran varietat d’estils i tipologies de lectura. L’últim punt abans de passar al torn de preguntes són els criteris per escollir lectures. En general es comenta que els atrau la portada, el que hi diu a la contraportada i una bona edició.


Acabem la jornada agraint la implicació de tots aquells que han fet possible aquesta trobada i desitjant repetir l’any que ve. Esperem que sigui possible!

Alba Ferran Bagur | Mestra i Professora de català d'ESO i Batxillerat

Comentaris