CELEBREM la BIBLIOTECA en temps de pandèmia

Fa poques setmanes hem iniciat un curs farcit de canvis i incerteses que han re qüestionat un munt de projectes endegats als centres. Sabem que la situació de la biblioteca escolar també s'ha vist afectada. I les realitats són ben variades: mentre alguns centres l'han perdut totalment; d'altres, mantenen un mínim d'activitat.

Ens acostem al dia 24 d'octubre, Dia Internacional de la Biblioteca i volem fer-nos ressò d'algunes iniciatives que les companyes de diferents centres educatius estan portant o tenen previst portar a terme.

     La PÀGINA 99 en temps de COVID     

En Jordi Badiella, escola el CIM de Terrassa, ens envia aquesta proposta de commemoració del 24 d’octubre, Dia Internacional de les Biblioteques.

Una oportunitat per recordar que l’any 1992 l’Adaggio d’Albinoni va omplir l’espai destruït per les bombes de la Biblioteca Nacional de Sarajevo quan el violoncel·lista Vedran Smailović va interpretar-lo, com una bella protesta, en aquell edifici devastat.
De fet, quan agafem un nou llibre, solem mirar-nos la contraportada, l'índex o la primera pàgina per fer-nos-en una idea. Però diuen que el novel·lista anglès Ford Madox.  Ford recomanava una altra cosa: ";Si obres el llibre per la pàgina 99 se te'n revelarà tota la qualitat";. En què es basava? Doncs en la idea que aquesta pàgina sol correspondre al primer terç o al primer quart d'un llibre; per tant, la trama ja és avançada, els personatges ja tenen una entitat definida i l'autor pot haver insinuat detalls del desnuament. Tot plegat fa de la pàgina 99 la més representativa de la qualitat global de l'obra i la millor per decidir ràpidament si pot interessar-nos llegir-la.
Pàgina 99 és una bona estratègia per fer-ho: cal portar una selecció de llibres a l’aula, allí, els alumnes han de triar-ne un, obrir-lo per la pàgina 99, llegir-la i fer-ne una valoració.
Si en voleu veure la proposta completa, podeu visitar Pàgina 99.

     UNA HISTÒRIA amb TÍTOLS     
La Núria Verges de l'escola cíclica Llucanes ha preparat una iniciativa que ja ha portat a terme amb CM. Els ha llegit una història que ella mateixa ha escrit plena de títols de llibres que ha seleccionat i exposat al passadís, a la sortida de la seva aula. 
Els dimarts fa servei de préstec d'aquests llibres, des del passadís mateix. 
Ja està preparant la història i la selecció de llibres del mes vinent. 

     De Padrins de Lectura a CLUBS DE LECTURA     
La Raquel Fernández de l'institut-escola Coma-ruga exposa que tot i que tenen la biblioteca forca aturada, han substituït l'activitat de padrins de lectura per clubs de lectura des de P4 a 1r d'ESO. 

     APROXIMACIÓ DELS LLIBRES DE LA BIBLIOTECA A l'AULA     
La Gemma Serra, bibliotecària auxiliar contractada per l'AFA del centre escolar La Roda de Terrassa enguany es proposa iniciar i dinamitzar l'espai web de la biblioteca. De moment però, amb la coordinadora de la comissió de biblioteca del claustre, la Rebeca Cinta han iniciatuna dinàmica d'aproximació dels llibres de la biblioteca a l'aula. 
Cada setmana, respectant l'hora que fins aquest curs, cada nivell tenia de biblioteca, els fan arribar una capsa amb llibres que a l'aula poden demanar en préstec. A banda d'això, gestionen demandes i reserves concretes. 

     LA BIBLIOTECA NÒMADA     
La Noa Cando, bibliotecària de l'Institut Lluís de Recasens de Molins de Rey, ens explica com en transformar la biblioteca del centre en aula, s'han plantejat esdevenir La Biblioteca Nòmada oferint tots els serveis, tret el de consulta en sala i ús d'ordinadors, allà on calgui. També continuen amb la col·laboració amb la biblioteca publica municipal fent difusió de les seves activitats. Ella ho explica en el blog de la biblioteca.

     TASTET DE LLETRES I MOLT MÉS     
La Cristina Batlle de la Biblioteca Joan Pelegrí de Barcelona, tot i tenir-la convertida en aula de desdoblaments i no ser-hi presencialment, doncs cal fer suport de llengua a l'ESO i Primària
1.
Draw my life versió biblio.....explicant com poder fer préstecs enguany.  També hem fet una infografia amb Canva que hem penjat a les cartelleres de les aules i porta biblio.
2.
Formacions alumnat. 4t ESO hem gravat un àudio acompanyant l'explicació que fem a l'alumnat que comença el seu Projecte de Recerca. Se'ls està passant a les aules a mida que fan el projecte.
3.
 Amb l'alumnat de 2n de Batx. amb els que fem formacions habitualment sobre el Treball de Recerca, enguany hem fet un Meet de manera voluntària i s'ha gravat i compartit a Youtube. 
4.
Seguim compartint recursos i novetats d'interès a les xarxes socials i sobretot a Instagram #Tastetdelletres
5.
A Parvulari, estem llegint contes setmanalment  (P5)  i fent reforç lectura a 1r i 2n Primària.

     LA REVISTA CAVAL-HORT     
La Mercé Sendrós ens comenta el projecte conjunt de BIBLIO-HORT amb l'elaboració de la revista CAVALL HORT de l'escola Sagrat Cor Aldana de Barcelona. 

     BIBLIOESTONES de REVISTES I CONTES al PATI      
A l'escola 
Folch i Torres d'Esplugues de Llobregat la Biblioteca s'ha transformat en una Aula de P5, l'Eva Morell responsable de la Biblioteca ha continuat oferint préstec i sessions de contes a les classes. Per mantenir l'espai de la Biblioteca s'ha posat un carretó al pati, on cada setmana s'ofereixen revistes. Els infants en trien de les que s'els hi proposen i un cop llegides es deixen en una capsa de fusta on la revistes hi reposaran una setmana per restar lliures de COVID-19. 
 
La Sònia del CEE Garbi de El Vendrell ens explica que durant el confinament van fer un recull de relats en format digital. Ara, iniciat el curs 20-21 s'han proposat potenciar la biblioteca d'aula amb la supervisió de la mestra responsable de la biblioteca escolar i estan aconseguint donar sortida a llibres que no s'agafaven tant i a descobrir a l'alumnat noves temàtiques.  A la biblioteca han separat espais per a poder tenir els llibres en quarentena.


 
L'Encarnacion Sierra de l'escola La Parellada exposa una altra realitat. La biblioteca de l'escola és també fa de biblioteca municipal i ja en confinament van continuar oferint el préstec bibliotecari a traves del Facebook i el telèfon. Continuen fent difusió de recomanacions a través del Facebook, AMPA i entitats amb un cartell la mar de xulo. També han ofert a l'Institut Mediterrània els llibres que els han recomanat llegir.

En les seves paraules:
"Creiem que en aquests temps tan difícils és importat buscar solucions per dinamitzar les biblioteques i no perdre contacte amb els lectors i lectores."


     EXPOSICIÓ DE LLIBRES     
La Mònica Ricart de l'escola Rosa Oriol de Lliçà d'Amunt amb una hora de dedicació i havent desaparegut l'estona de biblio pati i les sessions amb els nivells manté el suport a les aules de diferents demandes i intenta fer-se ressò de diades com la que s'acosta amb una modesta exposició de títols relacionats amb la biblioteca i la lectura. 

   Suggeriments IMPORTANTS per al nostre col.lectiu de BIBLOTEQUES ESCOLARS   

El programa biblioteca escolar "puntedu" que acaba de publicar aquest dossier que recull 35 propostes de treball per a la biblioteca escolar i que trobareu en l'enllaç que segueix:dinamitzem-propostes-per-a-la-biblioteca-escolar

I finalment compartir el programa de la 13a Jornada Marta Mata "Rabindranath Tagore i els Drets dels Infants"a Saifores que serà el pròxim 7 de novembre.

Autors que han contribuit a confegir i celebrar des de Bibliomèdia el dia de la Biblioteca:
Jordi Badiella, Núria Verges, Raquel Fernández, Gemma Serra i Rebeca Cinta, Noa Cano,
Mercé Sendrós, Cristina Batlle, Eva Morell i Mònica Ricart.

Comentaris